TUŽNA GODIŠNJICA

Sjećanje na Srđana Aleksića: Umro je obavljajući ljudsku dužnost

Sve je teže i teže kako godine prolaze, ali sve sam i ponosniji, puniji, kazao Srđanov otac Rade

Srđan Aleksić. Arhiv

Piše: F. Mustafić

21.1.2021

Na današnji dan prije 27 godina, Srđan Aleksić, pripadnik Vojske RS, brutalno je pretučen na tržnici u Trebinju.

Trebinje je 1993. godine bilo je prožeto velikosrpskim ludilom i mnogi su ili podržavali takvu politiku ili gledali sa strane, praveći se da ne vide ono što im se događa pred očima. Srđan Aleksić tom se ludilu odlučio suprotstaviti i to je platio životom.

Od batina je spasio svog prijatelja Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja kojeg su divljački napala četverica rezervista Vojske RS. Bijesni što brani nedužnog Bošnjak, vojnici su do smrti pretukli Srđana. Preminuo je šest dana kasnije.

Plivačka nada Jugoslavije

Aleksić je rođen 1966. godine u Trebinju. Otac mu je bio košarkaški trener, majka mu je umrla dok je još bio dijete, a brat mu je poginuo u nesreći s motornim zmajem. Srđan je bio plivačka nada bivše Jugoslavije, a aktivno se bavio i glumom.

Srđan je tog dana kad je nastradao također bio rezervist Vojske RS. Dok su svi ostali gledali kako mladi rezervisti maltretiraju Bošnjaka, Srđan mu je skočio pomoći. Četvorica vojnika zbog toga su se okomili na njega jer su ga smatrali izdajnikom.

- Umro je obavljajući svoju ljudsku dužnost - napisao je Srđanov otac Rade na smrtovnici svom sinu.

Smrtovnica Srđana Aleksića. Arhiv

- Sve je teže i teže kako godine prolaze, ali sve sam i ponosniji, puniji. Tužan sam jer sam izgubio sina, ali sam ponosan što me mladi ljudi poznaju po Srđanovom djelu - kazao je prošle godine Rade tokom obilježavanja godišnjice smrti sina.

Alen Glavović danas živi u Malmeu u Švedskoj, radi kao čistač u jednoj firmi. Ima dvoje djece, sina i kćerku, koji su već veliki, svoji ljudi.

Film "Krugovi"

O sudbini Srđana Aleksića snimljena je drama pod nazivom “Krugovi”, redatelja Srđana Golubovića.

Riječ je o velikoj i uspješnoj koprodukciji producentskih kuća iz Srbije, Njemačke, Francuske, Slovenije i Hrvatske. Uz hrvatskog glumca Leona Lučeva, u glavnim ulogama pojavljuju se još Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Hristina Popović i Vuk Kostić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.