POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Ured disciplinskog tužitelja formirao treći predmet protiv Ranka Debevca

Ovo je već treći predmet u nekoliko mjeseci koji je formiran protiv predsjednika Suda

M. Aš.

Debevec: Brojne zloupotrebe dužnosti

Foto: Avaz


Nakon novih objavljenih dokaza u medijima, odnosno  "Dnevnom avazu", Ured disciplinskog tužitelja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH formirao je novi predmet protiv predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca, potvrđeno je danas  za "Avaz" iz ove institucije.

Slao pitanja i odgovore za stručni ispit

Ovo je već treći predmet u nekoliko mjeseci koji je formiran protiv predsjednika Suda. Novi predmet je formiran nakon novih objavljenih dokaza u medijima, odnosno "Dnevnom avazu" o zloupotrebama čelnika Suda BiH, koji se tiču nezakonitog zapošljavanja, tačnije činjenice kako je pripravnici slao pitanja i odgovore za stručni ispit, o čemu smo pisali prije dva dana.

 - U vezi Vašeg upita, Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine može potvrditi da je, osnovom medijskih objava, formirao predmet po službenoj dužnosti protiv nosioca pravosudne funkcije iz Vašeg upita - rečeno nam je Ureda disciplinskog tužioca.

Ured će također, provjeriti i putovanja Debevca u Španiju te da li je zloupotrijebio državne resurse kao čelnik ove pravosudne institucije, u vrijeme kada je s Almom Ć, s kojom je tada bio u emotivnoj vezi, bio na odmoru u Malagi. Osim toga, kako smo napisali, Debevec je krio dvojni identitet i državljanstvo Kraljevine Španije.

  • VSTV BiH: Potvrdili za "Avaz" da je formiran novi predmet

    VSTV BiH: Potvrdili za "Avaz" da je formiran novi predmet

    Foto: Avaz


Ranije su predmeti formirani zbog neprimjerenog kontakta s optuženim direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem ali i prijave iz anonimnog pisma koje je prije četiri dana objavljeno u medijima, a tiče se zahtjeva da Debevec podnese ostavku zbog, kako je navedeno, brojnih zloupotreba položaja i ispunjavanja želja direktoru OSA-e.

Čeka se i reakcija Tužilaštva BiH

U septembru je protiv Debevca također stigla prijava na adresu Ureda disciplinskog tužioca koja se odnosi na činjenicu da nije prijavio državljanstvo Španije i špansko ime i prezime. Za sada nije poznato šta je Ured uradio u vezi s ovom prijavom.

Također, čeka se i reakcija Tužilaštva BiH kada je u pitanju informacija da je Debevec namještao zapošljavanja pripravnice u Sud BiH.

NA VRH

Podijeli članak na