OPĆINSKI SUD SARAJEVO

Potvrđena optužnica protiv Desnice Radivojevića za zloupotrebu položaja

Bivši ministar u Vladi FBiH tereti se da je sebi nezakonito želio pribaviti traktor iz donacije Kine namijenjene korisnicima pogođenim poplavama

Radivojević se tereti da je oštetio budžet FBiH za iznos od 5.000 KM. Arhiv

Piše: A. J.

22.1.2021

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivšeg ministra u Vladi FBiH Desnice Radivojevića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Kako su naveli iz Tužilaštva KS, Radivojević se tereti da je od jula do decembra 2014. godine, u svojstvu službene osobe kao zamjenik premijera Federacije BiH, nakon što je došao do saznanja da se na području Federacije BiH vrši dodjela poljoprivredne mehanizacije i opreme koja je donirana od NR Kine, Bosni i Hercegovini, htijući da za sebe pribavi traktor iz navedene donacije, na čiju dodjelu nije imao pravo, jer nije bio upisan u registar poljoprivrednih gazdinstava općine i njegovo imanje nije bilo pogođeno poplavama, pronašao osobu koje ispunjava uvjete za donaciju traktora.

Iz Tužilaštva dodaju da je optuženi na ime te osobe fiktivno donirao traktor koji bi on uzeo sebi, pri tome mu odobrivši isplatu sredstava u ukupnom iznosu od 5.000 KM iz Budžeta FBiH.

Ova donacija Kine bila je namijenjena korisnicima pogođenim poplavama iz Posavskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Radivojević se tereti da je oštetio budžet FBiH za iznos od 5.000 KM, a sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u vrijednosti doniranog traktora i prikolice u ukupnom iznosu od 15.852,84 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.