STAVOVI

Dušanka Majkić: Neizvodivo je da Ministarstvo sigurnosti BiH upravlja službama hitne pomoći, policijom ili Civilnom zaštitom u RS

Bez obzira na to što ovaj broj funkcionira u Evropi, BiH ima svoje osobenosti zbog kojih nije izvodljivo da se broj 112 uvede

Dušanka Majkić. Avaz

E. T. / Glas Srpske

23.1.2021

Dušanka Majkić, zamjenica predsjedavajućeg Komisije za vanjskotrgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije pri Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da srpski predstavnici neće podržati inicijativu za uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112, jer je to pokušaj pokretanja pitanja novih prijenosa nadležnosti na BiH. 

Komentirajući ovu inicijativu jednog broja bošnjačkih političara koja će se naći na narednoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH, Majkić je navela da se uvođenje broja 112 ponovo reciklira, ali da je pitanje zaštite i spašavanja u nadležnosti entiteta.

- Bez obzira na to što ovaj broj funkcionira u Evropi, BiH ima svoje osobenosti zbog kojih nije izvodljivo da se broj 112 uvede. Neizvodivo je da Ministarstvo sigurnosti BiH upravlja službama hitne pomoći, policijom ili Civilnom zaštitom u Republici Srpskoj. Dakle, to bi bio prvi korak, a kasnije bismo vjerovatno imali inicijative da se i ove institucije prebace na nivo BiH radi "lakše koordinacije” - rekla je Majkić za “Glas Srpske”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.