UTVRĐIVANJE STANJA

Istražna komisija saslušat će predsjednicu VSTV-a i ministra pravde BiH

Na ovoj sjednici bi trebali biti saslušani predsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Sanele Gorušanović-Butigan i ministra pravde BiH Josipa Grubeše

Istražna komisija je tokom prošle godine upućivala više upita VSTV-u. Avaz

Piše: D. H.

23.1.2021

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH održat će 23. sjednicu u ponedjeljak, 25. januara s početkom u 13 sati.

Na ovoj sjednici bi trebali biti saslušani predsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Sanele Gorušanović-Butigan i ministra pravde BiH Josipa Grubeše.

Istražna komisija je tokom prošle godine upućivala više upita VSTV-u te pozivala na saslušanje tadašnjeg predsjedavajućeg VSTV-a Milana Tegeltiju koji se nije odazvao.

Članovi komisije su saslušali ogroman broj svjedoka, a ranije su naveli kako će istraga biti okončana za nekoliko mjeseci izradom izvještaja čiji je cilj da u značajnoj mjeri doprinese poboljšanju stanja u pravosuđu, reformiše pravni okvir za djelovanje pravosudnih institucija, te stvori uslove za eliminaciju političkog uticaja u pravosuđu i za borbu protiv korupcije.

Ovo su također i ključni uslovi kako bi BiH dobila status kandidata za ulazak u Evropsku uniju, naveli su članovi Komisije.

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama počela je s radom 26. maja 2020. godine. Njihov rad pozdravili su i predstavnici Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.