DIREKTOR SEKRETARIJATA EZ

Janez Kopač za "Avaz": BiH je oduzeta bolja budućnost

Potrošači plina moraju plaćati višu cijenu nego što bi to bilo potrebno u konkurentnom okolišu, građani obolijevaju i umiru zbog štetnih emisija

Kopač: BiH ima najveći broj otvorenih slučajeva. Arhiv

Piše: Nerma Ajnadžić

23.1.2021

Energetska zajednica (EZ) uvela je sankcije Bosni i Hercegovini zbog ozbiljnih i trajnih propusta u poštivanju pravila i direktiva te organizacije. 

Sankcije su usvojene na sjednici 17. decembra 2020. godine, dok su bh. vlasti prethodno više puta bile upozorene da se takvo nešto može desiti. Direktor Sekretarijata EZ Janez Kopač u intervjuu za “Avaz” pojasnio je kako je do toga došlo.


Poštivanje obaveza

Energetska zajednica uvela je sankcije BiH. Zbog čega?

- BiH je ugovorna strana Energetske zajednice s najvećim brojem otvorenih slučajeva, ukupno njih osam. Prekršajni postupci koji se odnose na BiH obuhvataju sva područja djelovanja prema Ugovoru o osnivanju Energetske zajednice: kršenje obaveza iz oblasti zaštite okoliša (TE Ugljevik 3 i udio sumpora u gorivima), električne energije (nerazdvajanje operatora distributivnog sistema u Federaciji i nepreuzimanje odredbi Trećeg energetskog paketa), državne pomoći (garancija Vlade FBiH za TE Tuzla Blok 7), neprimjenjivanje Direktive o energetskoj efikasnosti i Uredbe 347 o energetskoj infrastrukturi, iz oblasti: plina - Drugi paket i nepreuzimanje odredbi Trećeg paketa.

Šta to znači za BiH? Na koji način se suspenzija može povući?

- BiH je oduzeto pravo glasanja, ali u slučaju poštivanja obaveza, to se odmah skida. A najveća kazna je da je BiH oduzeta bolja budućnost. Potrošači plina moraju plaćati višu cijenu nego što bi to bilo potrebno u konkurentnom okolišu.

Građani obolijevaju i umiru zbog štetnih emisija koje vlasti ne ograničuju sukladno obavezama iz Ugovora o osnivanju EZ, porezni obveznici će plaćati veliki dug za promašenu investiciju u nova postrojenja proizvodnje struje iz uglja umjesto da država investira u nešto što bi bilo korisno za većinu građana, osim za nekoliko rudara.


Janez Kopač. Arhiv

Poticaji za obnovljive izvore energije su nepotrebno skupi i kao posljedica sistem sprečava nove investicije u te izvore. BiH je energetski bogata zemlja zbog sunca, vjetra i velikih rijeka, a generalno siromašna zbog uglja, gdje ide većina para u energetici.

Bacanje para

Jedan od osnovnih problema jeste gradnja Bloka 7 TE Tuzla... 

- Osnovni problem je nefunkcioniranje organa vlasti. Vijeće ministara BiH već godinama ne šalje u Parlament davno izrađeni nacrt državnog zakona o tržištu električne energije i plina, dogovoren između dva entiteta, EU i Sekretarijata EZ. Vijeće za državnu pomoć za garanciju za Blok 7 TE Tuzla kaže da nije državna pomoć jer se ne želi izjasniti je li tzv. dozvoljena ili nedozvoljena, dok i Fadil Novalić priznaje da to jeste državna pomoć.

Vlada FBiH i „Elektroprivreda BiH“ naveliko finansiraju rudnike uglja, sasvim suprotno pravilima državne pomoći, dok Vijeće državne pomoći žmiri.

Uprkos tome, BiH ne odustaje od gradnje. Kako to komentirate?

- Sve u korist svoje štete. To je bacanje para u prošlost.

U FBiH stanje zapanjujuće

- U FBiH je stanje zapanjujuće. Razdvajanja operatora, obaveza iz 2006., ne postoji. Na području plina nema zakona. „BH-Gas“ je država u državi. Direktiva o velikim ložištima se ne poštuje, posebno vezano za sumpordioksid i prašinu. O mjerama energetske efikasnosti kantoni i Federacija ne mogu se dogovoriti. U cijeloj FBiH bila je energetski sanirana jedna jedina višestambena zgrada u Sarajevu - kaže Kopač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.