STAVOVI

Košarac: Sankcije koje je uvela Energetska zajednica posljedica su politike Mirka Šarovića

Formirana je radna grupa koja radi isključivo na stavovima koje imaju nadležna entitetska tijela i na stanovištu da se moraju primjenjivati standardi iz 2018. godine

Staša Košarac. Avaz

Srna

23.1.2021

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac smatra da su sankcije BiH koje je nedavno uvela Evropska energetska zajednica (EEZ) zbog propusta u poštovanju drugog i trećeg energetskog paketa posljedica neadekvatne politike njegovog prethodnika Mirka Šarovića.

- To je posljedica i jedne od loših politika tadašnjeg Savjeta ministara, jer BiH nije primijenila neophodne obaveze iz energetskih paketa - rekao je Košarac za RTRS.


Nisam zatekao ni nacrt te odluke

Ova televizija podsjeća da su najspornija pitanja u tom smislu Zakon o regulatoru električne energije i gasa, kao i donošenje odluke o kvalitetu nafte i naftnih tečnih derivata.

Također, navode da je iz drugog energetskog paketa ostala obaveza da BiH donese odluku o kvalitetu nafte i naftnih tečnih derivata, ali da je taj proces u zastoju.

- Nisam zatekao ni nacrt te odluke. Formirana je radna grupa koja radi isključivo na stavovima koje imaju nadležna entitetska tijela i na stanovištu da se moraju primjenjivati standardi iz 2018. godine ili najnoviji, a ne kako je to sada iz 2008. godine", rekao je Košarac.

On je dodao da je u tom kontekstu radna grupa pripremila draft verziju odluke o kvalitetu nafte i naftnih tečnih derivata.

- Nju ćemo shodno nomenklaturi i nekim drugim propisima u narednih 15 dana analizirati i ponuditi i Savjetu ministara, ali, naravno, uz prethodnu saglasnost entitetskih institucija", naveo je Košarac.

On je precizirao da se, kada je riječ o trećem energetskom paketu, postavlja pitanje zakona o regulatoru električne energije i gasa.

- Republika Srpska je prihvatila prednacrt tog zakona na kome je rađeno. Smatrali smo da smo time završili posao i da je takav akt mogao da ide u parlamentarnu proceduru, odnosno da bude predložen preko Savjeta ministara. To se nije desilo zato što federalna strana nije željela podržati ni takav usaglašeni ili u dobroj mjeri iskoordinisani zakon - rekao je Košarac.


Federacija BiH ne daje saglasnost na pomenuti zakon

On je naglasio da je u ovom slučaju važno da entiteti sačuvaju svoje nadležnosti i da je apsolutno neprihvatljiv bilo kakav prenos na BiH nivo.

- Problem je u Federaciji koja je odstupila od dogovora i obaveza prema Energetskoj zajednici. Oni žele poseban zakon o gasu što je za Srpsku neprihvatljivo. Dakle, Federacija BiH ne daje saglasnost na pomenuti zakon - dodao je Košarac.

Ukoliko Federacija BiH uskoro ne bude dala saglasnost na ranije dogovoreni zakon o regulatoru električne energije i gasa, Košarac najavljuje mogućnost da on ipak bude upućen u parlamentarnu proceduru, te dodaje da se i na ovom pitanju ogleda loša politika prošlog saziva Savjeta ministara i kabineta Mirka Šarovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.