NOVE MJERE

BiH označena kao rizično područje, od sutra obavezan negativan test prije ulaska u Njemačku

Bosna i Hercegovina je u Njemačkoj označena kao rizično područje, pojašnjavaju iz Njemačke ambasade

A. Č.

Bosna i Hercegovina je u Njemačkoj označena kao rizično područje

Foto: Arhiv


Od nedjelje, 24. januara, obavezan je test na koronavirus prije ulaska u Njemačku, saopćeno je iz Njemačke ambasade u BiH.

Iz Ambasade navode da bez negativnog testa, ulazak u zemlju se može zabraniti. 

Putnici, bez obzira na državljanstvo, stariji od šest godina, i koji su boravili u posljednjih 10 dana prije ulaska u Njemačku u području visoke incidencije moraju već pri ulasku u Njemačku nositi sa sobom dokaz o negativnom testu na SARS-CoV-2 (PCR test) i predočiti ga na zahtjev kako nadležnim vlastima kao i prijevoznoj kompaniji prije polaska putovanja, ako se zahtjeva. 

Digitalna registracija

Test ne smije biti stariji od 48 sati prije ulaska u Njemačku (računa se vrijeme uzimanja brisa). 

Dokaz o rezultatu testa mora biti predočen na papiru ili u elektronskom dokumentu na njemačkom, engleskom ili ili francuskom jeziku. Rezultat testa mora se čuvati najmanje deset dana nakon ulaska u Njemačku. 

Putnici koji ulaze u Njemačku i povratnici iz Bosne i Hercegovine i dalje podliježu obavezi desetodnevnog karantina. Detaljnije informacije mogu se saznati u domu zdravlja mjesta boravka u Njemačkoj. 

- Osim toga morate se digitalno registrirati prije ulasku u Njemačku i nositi dokaz o tome sa sobom - pojašnjeno je iz Njemačke ambasade.

Rizično područje

Načelno, u Njemačkoj svaka savezna pokrajina donosi svoje propise o karantinu.

Potrebno se informirati prije ulaska u zemlju o propisima, o karantinu ili o testiranju koji važe u saveznoj pokrajini koja je krajnje odredište. 

- Informacije o tome mogu se naći na web stranici ministarstava zdravlja pokrajina odnosno uprava senata. Podršku za pronalaženje nadležnih kontakt osoba u mjesnim zdravstvenim ustanovama možete pronaći na OVOM linku - saopćeno je iz Ambasade.

Bosna i Hercegovina je u Njemačkoj označena kao rizično područje, pojašnjavaju iz Njemačke ambasade.

NA VRH

Podijeli članak na