RAZGOVOR

Džindić za "Avaz": Kopač ne zna ni šta radi

Građani Federacije plaćaju najnižu cijenu plina u regiji, Kopač ima selektivan pristup prema različitim nivoima vlasti u BiH

Džindić: Ni EZ nije ispoštovala sporazum. Arhiv

Piše: D. Hadžović

24.1.2021

Energetska zajednica (EZ) uvela je sankcije Bosni i Hercegovini. Sankcije su usvojene na sjednici 17. decembra 2020. godine, nakon što su bh. vlasti bile više puta upozorene da mogu snositi posljedice.   

U intervjuu za „Avaz“, direktor Sekretarijata EZ Janez Kopač istakao je da je naša država napravila ozbiljne propuste u poštivanju pravila i direktiva ove organizacije.


Obmana iz RS


No, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić ističe kako, iako je Kopač u pravu kada tvrdi da BiH nije poštovala pojedine direktive, mnoge stvari koje je izrekao nemaju utemeljenje. 

- Recimo, govori o cijeni plina i tvrdi da FBiH zbog neusvajanja zakona o plinu navodno ima skuplji plin. Federacija ima najjeftiniji plin u regionu, ne znam otkud mu ta informacija.

Mora se prisjetiti da je on potpisnik, zajedno sa mnom, gospodinom Šarovićem i ministrom Đokićem iz entiteta RS, sporazuma iz oktobra 2016. godine u hotelu „Evropa“ Sarajevo, zajedno s gospodinom Ristorijem, sporazuma o usvajanju tri zakona: državnog zakona o plinu i dva entitetska zakona o plinu. Isti taj gospodin Kopač je dozvolio da RS usvoji entitetski zakon i preuzme sve ingerencije države. Dok se to nije desilo, on se nije ni oglasio - navodi Đindić.

U skladu s ovim, ministar Đindić navodi da Kopač ima krajnje selektivan pristup prema različitim nivoima vlasti kada je u pitanju ispunjavanje obaveza koje je zadala Energetska zajednica.

- Žao mi je što Kopač u svom intervjuu kaže da je RS uradila nešto malo više ili stanje je malo bolje nego u Federaciji BiH, a ista ta Republika Srpska je usvojila zakon pored sporazuma koji smo potpisali zajedno, u kojem je učesnik gospodina Kopač. Onda gospodin Kopač ne zna ni šta radi. Prvo treba usvojiti državni zakon, za šta je i potpisan sporazum. Nakon usvajanja državnog zakona, usvajaju se dva entitetska i problem je riješen. Međutim, Kopač ne može izvršiti nikakav pritisak na RS pa onda traži da mi damo ustupak na ustupak - tvrdi Džindić.

Sporni Blok 7

Ministar Džindić ističe i da Kopač nije nadležan iznositi svoje sudove o izgradnji Bloka 7 u TE Tuzla, koji je on naveo kao primjer velikog kršenja pravila. 

- Nije nadležan Kopač da procjenjuje da li to predstavlja državnu pomoć ili ne. Postoje sudovi, postoje institucije, postoji agencija za državnu pomoć, koji trebaju tretirati to pitanje i pojasniti da li se radi o državnoj pomoći ili ne. Prije nego što se ta procedura i taj sudski spor ne završe, mislim da nije pametno unaprijed davati takve ocjene - kaže Džindić.

Federacija BiH, tvrdi ministar, ispunjava svoje obaveze kada je u pitanju ulaganje u obnovljive izvore i smanjenje proizvodnje energije iz uglja.

- Ja prvi kažem da treba smanjivati proizvodnju električne energije iz termoblokova ili uglja i mi smo u skladu s tim obavili procese reorganizacije, uradili smo i nekoliko dokumenata koji su usvojeni u Predstavničkom, nažalost nisu u Domu naroda FBiH - ističe Džindić.


Nepoznate sankcije

- Kao ministar još nisam dobio zvaničan dokument o sankcijama Energetske zajednice po kojem se mogu ravnati. Kad dobijem dokument u kojem je objašnjeno koje su sankcije, koje su vrste i koje posljedice, onda ću se po tome oglasiti i u skladu s tim preduzet ćemo korake i aktivnosti. Nisam još vidio dokument da bih mogao izreći svoj stav – kaže Džindić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.