DNEVNIK

Slađan Ilić: Kada se nešto voli, to nije teško, a ovo je ipak i Sloboda

Imao sam važan sastanak sa zamjenicom britanskog ambasadora u BiH i direktoricom USAID-a. Vrlo konstruktivan sastanak, ozbiljne teme, ozbiljne gošće

Ilić: Novu Vladu TK čeka ozbiljan posao. Avaz

Piše: Slađan Ilić

24.1.2021

Subota, 16. januar

Odušak na Majevici 

Dan poslije imenovanja za predsjednika Skupštine TK nismo imali aktivnosti vezane za sam rad zakonodavne vlasti. Uspio sam završiti određene privatne obaveze, a dao sam sebi i oduška kroz šetnju na planini Majevici. Angažiran sam i u Odbojkaškom klubu Sloboda te sam taj dan iskoristio za dogovor o organizaciji utakmica koje nam slijede u narednom periodu.


Nedjelja, 17. januar

Sportska porodica  

I nedjelju sam donekle posvetio Odbojkaškom klubu Sloboda, za koji igra moja kćerka Nastja. Angažirali smo se svi da spremno dočekamo nastavak prvenstva. Gledao sam i utakmicu Omladinskog košarkaškog kluba Sloboda, za koji u kadetskoj konkurenciji nastupa moj sin Balša. Igrali su sa Živinicama i pobijedila je Sloboda. Nakon dugo vremena igrali su utakmicu i imali su malo treme, ali su na kraju pobijedili.

Ponedjeljak, 18. januar

Mandatar se odmah prihvati posla  

Uručio sam mandat predsjednika Vlade TK, nakon konsultacija s potpredsjednicima, prof. dr. Kadriji Hodžiću. Bio je to moj prvi radni dan od imenovanja za predsjednika Skupštine TK te sam ispotpisivao sve važne akte, kao što je budžet TK za 2021. godinu.

Sve je potpisano i otišlo je na objavu. Moram naglasiti kako se profesor Hodžić ozbiljno prihvatio posla i, naravno, čekamo njegov ekspoze i imenovanje Vlade TK.

 

Utorak, 19. januar

Nepotrebna kriza  

Uobičajen radni dan. Završili smo neke dokumente koji su ovdje čekali, a nije mi bilo potrebno pretjerano upoznavanje s kolegama iz Stručne službe Skupštine TK, jer smo u nekom ranijem periodu odlično sarađivali kada sam bio predsjednik.

Kasnije sam prisustvovao sastanku parlamentarne većine, što je uobičajeno. Dogovarali smo se o sastavu nove Vlade TK. Uvečer sam bio gost na televiziji RTV TK, u emisiji „Aktuelno“, gdje sam govorio o trenutnoj političkoj situaciji.

Smatram da nam nije bila potrebna ona kriza. Ja sam obećao javno da ću poštovati principe demokratije i onog trenutka kada neko drugi bude imao većinu, neću praviti nikakve opstrukcije.

Srijeda, 20. januar

Nova igračica 

Ponovo jedan sasvim uobičajen radni dan. Imao sam niz konstruktivnih sastanaka. Uvečer sam prisustvovao treningu naših odbojkašica, odnosno vozio sam na treninge kćerku Nastju i sina Balšu i tako, uglavnom, protječu moji sati nakon radnog vremena.  

Došla nam je i jedna nova igračica, pa sam prisustvovao treningu. Činjenica je da to, ma kako izgledalo i ma ko to volio, oduzima vrijeme. Predsjednik kluba je Samir Mačković i mogu reći kako je Odbojkaški klub Sloboda prilično stabilan klub u uvjetima kakvi nas okružuju.

Čovjek se vrlo često i razočara kada se dogode određene stvari. Nekad bi i digao ruke, ali šta ćemo… Imamo puno djece i to je naša snaga. Kada se nešto voli, to nije teško, a ovo je ipak i Sloboda.

Četvrtak, 21. januar

Podrška Sigurnoj kući  

Imao sam važan sastanak sa zamjenicom britanskog ambasadora u BiH i direktoricom USAID-a. Vrlo konstruktivan sastanak, ozbiljne teme, ozbiljne gošće. Jako sam zadovoljan tim sastankom. Razgovarali smo, što je neminovnost, o politici, ali i podršci Sigurnoj kući u Tuzli. Postoje saznanja kako je u vrijeme pandemije ubilježeno više slučajeva nasilja u porodici. Pojavio se problem finansiranja, a to je propisano zakonom.

Moje gošće su izrazile zabrinutost. Prema važećem zakonu, 30 posto rad Sigurnih kuća finansira Kanton, a 70 posto Federacija BiH. One su mi rekle da je iznos oko 380.000 KM. Kanton je izdvajao 50.000 KM i u usvojenom prijedlogu budžeta za 2021. godinu je 50.000 KM, a trebalo bi biti 114.00 KM i ja sam obećao da ćemo se potruditi da u rebalansu budžeta ispoštujemo zakonsku regulativu.

U večernjim satima gledao sam utakmicu košarkaša Slobode i Bratunca. Očekivali smo pobjedu, ali… Mučno je kada je prazna dvorana. Možda bi se mogla razmotriti mogućnost da utakmice gleda bar 50-ak gledalaca. Malo bi se promijenio ambijent. Ovako je sumorno.



Petak, 22. januar

Imenovanje nove Vlade  

Počeli smo s pripremama za održavanje sjednice Skupštine TK, na kojoj će se imenovati nova Vlada TK. Očekujem da će sjednica biti u utorak ili srijedu. To je vrlo ozbiljan posao jer Vlada TK mora brzo početi raditi poslove iz svoje nadležnosti. Imao sam sastanak u Kantonalnom odboru SDP-a i posljednje konsultacije u vezi s imenovanjem nove Vlade TK. Uvečer opet treninzi…


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.