STAVOVI

Korajlić za "Avaz": Nije dobro čim na migrantsku krizu vlasti upozorava i policija

Pretpostavljam da policija ima više saznanja s terena kada je u pitanju ta problematika, smatra Korajlić

Piše: Al. B.

25.1.2021

Korajlić: Tragedija je svaka ljudska žrtva. Arhiv

Međusobni obračuni, pljačke, uništavanje imovine bh. građana, pa i napadi na policiju, samo je dio posljedica migrantske krize u bh. svakodnevici.


Napad u tržnom centru

Napad nožem u tržnom centru i nedavni incident u kojem su povrijeđeni policajci i službenik migrantskog centra u Blažuju, te nanesena ogromna materijalna šteta, alarmirali su Uniju samostalnih sindikata policije FBiH da pozove nadležne da napokon učine neophodne iskorake i sistemski riješe određena pitanja u vezi s migrantskom krizom.


Policajci ističu da građani i policija trpe posljedice pogrešnih odluka i nedostatka planskih rješenja koja bi, između ostalog, uključivala i smještaj migranata u manjim grupama na više lokacija po cijeloj zemlji.


- Ako izostanu adekvatna rješenja, bit ćemo dovedeni u situaciju da brojimo ljudske žrtve, kojih je, nažalost, već bilo – poručili su.


Profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Nedžad Korajlićkaže za “Avaz” da situacija sigurno nije dobra ako policajci pošalju ovakvo upozorenje.

Propusti institucija

- Pretpostavljam da policija ima više saznanja s terena kada je u pitanju ta problematika. Ne vjerujem da ćemo doći u situaciju da ćemo brojati žrtve, ali može doći do incidenata gdje će neko, nažalost, izgubiti život.


Iako razgovaramo hipotetički, ne bi bilo dobro da se to desi, tragedija je svaka ljudska žrtva, da li zbog nekih nemira ili propusta naših institucija da poduzmu mjere – kaže Korajlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.