PING-PONG POLITIKA

Lideri SDA i SNSD-a zatrpavaju afere: Šovinista Dodik bježi od "Ikone", Bakir od Osmice, ’Respiratora’ i Debevca

Ne vole ni Bakir ni Milorad kada narod glasno pita šta je s pravdom i jednakim šansama za sve, šta je s korupcijom i kriminalom kojem njih dvojica godinama kumuju

Piše: Fadil Mandal

25.1.2021

Izetbegović i Dodik: Opstaju na generiranju međunacionalnih tenzija. Arhiv

Stari šmeker i veliki zavodnik Frano Lasić davno je otpjevao tadašnji megahit na prostorima bivše Jugoslavije „Zagrljeni, zagrljeni...“. Baš na tragu refrena iz te pjesme danas politiku vode Bakir Izetbegović i Milorad Dodik.

Doduše, zaljubljeni par iz Lasićevog evergrina gleda u pjenušavo more i šuti, dok Bakir i Milorad viču iz sveg grla. Njihova pjesma naizgled je krajnje disonantna, a u biti oni igraju po notama na koje su navikli i na koje đuskaju njihovi ostrašćeni stranački fanovi.

Dimne bombe

Znaju to i ptice na grani. Sva javna prepucavanja lidera SDA i SNSD-a, pa i ovo posljednje o Izetbegovićevoj izjavi na FTV-u o „lošem dijelu srpskog naroda“, u pozadini imaju dva jasna cilja.

Dok bacaju koske međunacionalnog razdora prema Srbima i Bošnjacima, Dodik i Izetbegović iza leđa izluđenog i osiromašenog puka krčme državne resurse bez ikakve kontrole, dogovorno rješavaju kadrovske križaljke, zajedno kontroliraju budžete na svim nivoima gdje obnašaju vlast, od općine do države.

Dodatno, na isti način, generiranjem vještačkih svađa s banalnim povodima, oni svako malo aktiviraju političke dimne bombe, pokušavajući da njima prekriju aktuelne afere, bježeći istovremeno od pravih tema, itekako važnih i bitnih za život običnih ljudi.

Ne vole ni Bakir ni Milorad kada narod glasno pita šta je s pravdom i jednakim šansama za sve, šta je s korupcijom i kriminalom kojem njih dvojica godinama kumuju, dokle će vladati nepotizam i stranačko uhljebljavanje, gdje završavaju silni milioni donacija i kredita iz svijeta.

Kao što im, nakon lokalnih izbora i gubljenja velikih gradskih uporišta poput Banje Luke i Sarajeva, teško pada kada mediji pišu o aferi „Ikona“, odvratnim šovinističkim napadima Dodika na članicu CIK-a, ili o aferi „Respiratori“, te brojnim zloupotrebama direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice, kojem se već sudi na Sudu BiH, a koji je poznat kao porodični obavještajac Bakira Izetbegovića.Da ne spominjemo posljednji slučaj otkrivanja teških zloupotreba položaja predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, protiv kojeg je Ured disciplinskog tužioca formirao već tri predmeta.

Moć glasača

Ako se ne sjećate najbolje, to je onaj sudija kojem Bakir, prema vlastitom priznanju, najviše vjeruje.


Desetljeća nacionalističkih tenzija i politički fingiranih sukoba ovu su zemlju prikovali na samo dno Evrope. S tog dna zasigurno je neće podići ni Dodik, ni Izetbegović, ni treći, puno mudriji član tog tronošca vlasti, Dragan Čović.

Jeste pomalo izlizana floskula, ali moć promjena doista je u rukama birača i poštenih i nezavisnih brojača glasova na izborima.

Mnogi, stoga, vjeruju da bi tektonske promjene mogle nastupiti već na općim izborima 2022. godine, i da bi ovaj put glasači aktuelnoj vladajućoj garnituri mogli zajedno otpjevati stari hit legendarnog Olivera Dragojevića - „A sad, adio...“.

Građani kao glineni golubovi

Dok se u eteru vodi žučna rasprava šta je o Srbima rekao Bakir Izetbegović, kakvi su Bošnjaci i ko se kome treba izviniti, građani BiH su, naprimjer, ostavljeni na milost i nemilost koronavirusa, kao glineni golubovi.

Niko, od države do entiteta, nema detaljan plan vakcinacije, nema ni vakcina i ne zna se kada će stići prvi kontingenti, a istovremeno se u susjednoj Srbiji i Hrvatskoj vrše masovne vakcinacije stanovništva.

I na ovom pitanju, nažalost, javnost može vidjeti razliku između ozbiljnih država i zarobljenih feudalnih posjeda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.