ISTRAŽUJEMO

Zašto šuti direktor DKPT-a BiH: Vilić krije državne troškove za privatna putovanja Debevca

Podatke ne možemo dostaviti jer isti nose stepen tajnosti, stoji u odgovoru DKPT-a BiH

M. Aš.
  • Vilić i Debevec

    Vilić i Debevec

    Foto: Avaz


Iako smo se pozvali na Zakon o slobodi pristupa informacijama, iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH odbili su nam dostaviti tražene podatke koji se odnose na predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i njegova putovanja.

Mjere i radnje

Na novinarski upit koji smo poslali Direkciji, na čijem je čelu direktor Mirsad Vilić, kada i koliko su puta njihovi policijski službenici vozili predsjednika Suda BiH u Španiju i na druge destinacije izvan BiH, i je li predsjednik Suda BiH, kada je putovao, podnosio prijave i za ostale osobe, koje nisu članovi njegove porodice, odgovoreno nam je tek nakon tri dana.

- U vezi Vašeg upita obavještavamo Vas da policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH poduzimaju mjere i radnje na osiguranju predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, u skladu s Odlukom Vijeća ministara BiH, odnosno Uputstvom o obimu i načinu vršenja poslova fizičkog i tehničkog obezbjeđenja ličnosti, objekata i imovine - stoji u odgovoru.

Stepen tajnosti

Zatim se navodi da štićena osoba, odnosno predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, ima 24-satnu zaštitu.

- Podatke o načinu vršenja poslova osiguranja predsjednika Suda (broj pripadnika, taktiku i metodiku osiguranja, vozila i sl.) ne možemo dostaviti jer isti nose stepen tajnosti po Zakonu o zaštiti tajnih podataka BiH - stoji u odgovoru DKPT-a BiH.

Bježanje Vilića od konkretnog pitanja na teren opisa rada DKPT-a, ne čudi, ima li se u vidu njegova bliskost i ovisnost od najboljeg prijatelja predsjednika Debevca, direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice.

Više o temi Ranko Debevec

NA VRH

Podijeli članak na