U POLJAKU KOD SREBRENICE

Sjećanje na 21 ubijenog civila i dvoje djece

Za ovaj zločin niko nije odgovarao, a još se traga za većinom ubijenih

S. Smajlović

S današnjeg obilježavanja

Foto: S. Smajlović


Učenjem Ja'sina i Fatihe pored mjesnog mezarja i spomen obilježja u mjestu Poljak kod Srebrenice, danas je obilježena 28. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima, kada je ubijena 21 osoba. Za ovaj zločin niko nije odgovarao, a još se traga za većinom ubijenih. Među njima je i dvoje djece. 

  • Obilježena 28. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima

    Obilježena 28. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima

    Foto: S. Smajlović


Esma Muharemović je u napadu na selo Poljak izgubila pet članova porodice, dva sina, muža, snahu i unuče. Za četvero od njih još se traga. Zna da su sin, snaha iz sela odvedeni u šumu i da ih od tada nikada nije vidjela, niti su pronađene njihove kosti.

- Želja mi je da makar pronađu kosti unučeta, pa da odem na njegov mezar, opet bih bila zadovoljna, ali eto, drugačije ne može, moram da živim. Za sve godine traganja, nikada me niko, nije pitao o dešavanjima u selu, niti je iko procesuiran- s tugom govori Muharemović.

  • Želja mi je da makar pronađu kosti unučeta, govori Muharemović

    Želja mi je da makar pronađu kosti unučeta, govori Muharemović

    Foto: S. Smajlović


Salko Nukić, član Organizacionog odbora za obilježavanje stradalih Bošnjaka Poljaka, dodao je da su te 1993. djeca za kojima se traga imala godinu i po i dvije godine. Nekoliko ljudi poginulo je radeći na njivi, zapalili su ih na sijenu. Smatra da su ovaj zločin počinili vojnici iz Srbije i njihove komšije Srbi.

NA VRH

Podijeli članak na