POZIV SVIM NIVOIMA VLASTI

Misija OSCE-a u BiH: Donijeti održiva rješenja za migrantsku i humanitarnu krizu u porastu

Mnoga vraćanja tokom 2020. godine poprimala su neke oblike nasilja, od verbalnog vrijeđanja do fizičkih napada, krađe, iznuđivanja i silovanja, što je u potpunosti neprihvatljivo, ističe se u saopćenju

Kavalek: Sastala se s predstavnicima nevladinih organizacija. Arhiv

N. Aj.

25.1.2021

U svjetlu veoma loše situacije s kojom se suočavaju migranti, izbjeglice i azilanti u Bosni i Hercegovini (BiH), Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini poziva vlasti na svim nivoima da donesu i da se dogovore o održivim rješenjima, koja će biti u skladu sa ljudskim pravima, a odnose se na humanitarnu krizu koja je u porastu.

Zaustaviti dalje ljudske patnje

- Posebno nas brine stanje u Unsko-sanskom kantonu gdje mnogi migranti, izbjeglice i azilanti žive u nehumanim i opasnim uslovima, konkretno unutar i oko Velike Kladuše i Bihaća. Iako su nedavno poduzete aktivnosti na smještaju pojedinaca iz bivšeg Privremenog prijemnog centra "Lipa" ohrabrujuće u izvjesnoj mjeri, daljnje ljudske patnje će biti zaustavljene jedino putem hitne i koordinirane akcije od strane državnih, entitetskih i kantonalnih nivoa vlasti. Surovi zimski uslovi dodatno pogoršavaju ovaj problem jer su mnogi migranti, izbjeglice i azilanti prisiljeni spavati u teškim uslovima, gotovo bez skloništa, hrane i ostalih životnih potrepština - navodi se u saopćenju Misije OSCE-a.

Navodi se kako izvještaji o nasilnom vraćanju i drugim kršenjima ljudskih prava na granici BiH izazivaju još veću zabrinutost Misije.

- Prema informacijama Mreže za praćenje nasilja na granici, mnoga vraćanja tokom 2020. godine poprimala su neke oblike nasilja, od verbalnog vrijeđanja do fizičkih napada, krađe, iznuđivanja i silovanja, što je u potpunosti neprihvatljivo - ističe se u saopćenju.

Sastanak s predstavnicima nevladnih organizacija

U ponedjeljak, 25. januara, kako bi dobila više informacija o ovim navodima, ambasadorica Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec), šefica Misije OSCE-a u BiH, sastala se s predstavnicima nevladinih organizacija: Amnesty International, Vijeća Danske za izbjeglice, te predstavnicima organizacija "Are You Syrious", "Save the Children", "No Name Kitchen" i "Puž". 

- Misija podsjeća sve nivoe vlasti da se moraju pridržavati svojih obaveza preuzetim po međunarodnim humanitarnim sporazumima i domaćem zakonu, te ih podsjeća na važnost demokratskog nadzora u ovom pogledu. Pored toga, mora se uspostaviti vjerodostojan i efektivan mehanizam praćenja koji uključuje relevantne međunarodne i državne institucije za ljudska prava i pripadnike civilnog društva. Misija OSCE-a u BiH ostaje na raspolaganju vlastima da im pruži pomoć u uspostavi produktivnog političkog dijaloga kako bi se stanje unaprijedilo, te je spremna podržati toliko potrebna poboljšanja u koordinacijskim aktivnostima među kantonalnim, entitetskim i državnim nivoima vlasti - zaključuje se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.