VANJSKA POLITIKA

Bajden i Merkel potvrdili: Zapadni Balkan među prioritetima SAD i Njemačke

Bajden je na Twitteru potvrdio da je razgovarao s Merkel izrazivši svoju predanost multilaterizmu, transatlantskom savezu i uskoj koordinaciji sa saveznicima na globalnim izazovima

A. J.

26.1.2021

Bajden i Merkel. Agencije

Sjedinjene Američke Države i Njemačka će raditi zajedno na prioritetima svojih vanjskih politika, što između ostalog uključuje i regiju zapadnog Balkana. To su zaključili u telefonskom razgovoru predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Bajden je na Twitteru potvrdio da je razgovarao s Merkel izrazivši svoju predanost multilaterizmu, transatlantskom savezu i uskoj koordinaciji sa saveznicima na globalnim izazovima od Covid-19 pandemije, preko klimatskih promjena pa do odnosa s Kinom i Rusijom.


Iako je fokus razgovora bio na obnovi odnosa dvije zemlje kroz NATO savez ali i odnos SAD sa EU, zvaničnici su ponovo spominjali regiju zapadnog Balkana.


- Lideri su se složili da rade na zajedničkim prioritetima vanjske politike, kao što su Afganistan, Kina, Iran, Rusija, Ukrajina i zapadni Balkan. Lideri su se također složili oko globalne saradnje, uključujući kroz obnovljenu američku predanost multilateralnim organizacijama, borbi protiv klimatskih promjena, sprječavanju širenja Covid-19 i unaprjeđenju zdravstvene sigurnosti, kao i težnji ka održivoj globalnoj ekonomskoj obnovi - navodi se u dokumentu kojeg je objavila Bijela kuća.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.