NA 36. SJEDNICI SKUPŠTINE

Formirana nova vlada u Tuzli: Kadrija Hodžić premijer, a potvrđeni i ministri

Shodno dogovoru predstavnika stranaka nove parlamentarne većine, SDP-u su uz mjesto premijera pripala i četiri ministarstva, isto toliko ima PDA, dok po dva imaju Naša stranka i SBB

Sa današnje sjednice Skupštine TK. Fena

Piše: N. Aj.

26.1.2021

Na 36. sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona formirana je nova vlada na čelu s premijerom Kadrijom Hodžićem. Prethodno je ozvaničena skupštinska većina u kojoj su SDP, PDA, Naša stranka i SBB. 


Shodno dogovoru predstavnika stranaka nove parlamentarne većine, SDP-u su uz mjesto premijera pripala i četiri ministarstva, isto toliko ima PDA, dok po dva imaju Naša stranka i SBB. 

Midhat Dobrnić (PDA) postao je ministar unutrašnjih poslova,dok je Una Harčin (Naša stranka) ministrica pravosuđa i uprave.

Elvis Baraković (SDP) vodit će resor obrazovanja i nauke, a Zvjezdan Karadžin (Naša stranka) prostorno uređenje i zaštitu okolice.

Unikatna situacija

Vedran Lakić (SDP) sada je na čelu Ministarstva finansija, Zlatan Muratović (SBB) Ministarstva za kulturu, sport i mlade, a Hamza Bešić (SDP) Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja. 

Esad Džidić (PDA) postao je ministar za rad, socijalnu politiku i povratak, Mevludin Hodžić (SBB) ministar privrede, Fedahija Ahmetović (PDA) ministar za boračka pitanja, a Vahidin Smajlović (SDP) ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Za ministra zdravstva imenovan je Božo Jurić (HDZ), a predložila ga je PDA.

Kadrija Hodžić je kazao kako će nova vlada će biti suočena s unikatnom i najsloženijom situacijom pred kojom su sva društva 21. stoljeća.

- Nalazimo se u dramatičnom stanju korona-krize i postoji realna mogućnost da ona postane jedna od najrazornijih ekonomskih kriza koje je svijet vidio. Shodno tome, u našem prioritetu će biti zdravstveni i privredni sektori u ovo doba - kazao je Hodžić, naglasivši da će s tim u vezi razvijene lakoće poslovanja za svaki sektor i zaštitničko djelovanje prema poslovnim subjektima kako bi se sačuvala radna mjesta morati biti u fokusu djelovanja - kazao je Hodžić.

Transparentnost javnih nabavki

Kako je rekao, novi saziv vlade, između ostalog će biti posvećen ostvarivanju većeg kvaliteta obrazovnog sistema, uključujući održavanje pažnje prema djeci s posebnim potrebama. Opremljenost i nezavisnost sudstva i policije, kako je naveo, se podrazumijevaju.

On je naveo i to da UKC Tuzla žele vratiti na mjesto najbolje zdravstvene ustanove u BiH, a radit će i na pripremama izgradnje urgentnog centra.

- Odlučni smo na radikalne promjene transparentnosti rada vlade, a predložit ćemo i kreiranje zakona o utvrđivanju porijekla imovine političkih zastupnika. Zalagat ćemo se za suzbijanje stranačkog zapošljavanja u organima uprave te javnih institucija. Javne ustanove moraju zapošljavati osobe koje su najbolje kvalificirane, a procesi moraju biti transparentni za što su potrebni pravni akti - kazao je Hodžić.

Dodao je da je potrebno i razvijanje mehanzima za transparentnost javnih nabavki.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.