PD PARLAMENTA FBIH

Ćudić: Građanima se nudi lažna slika o odgovoru na krizu s pandemijom

Srbija je treća u Evropu i šesta u svijetu po procentu vakcinisanih. U Hrvatskoj je u toku vakcinacija, a mi govorimo kako se zajedno sa regionom suočavamo s krizom, rekla je Ćudić

Ćudić: Je li u BiH registriran novi soj virusa. Arhiv

Piše: A. Bajramović

26.1.2021

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas raspravlja o informaciji Vlade FBiH o posljedicama pandemije u FBiH. Već na početku diskusije poslanici su kritizirali činjenicu što online sjednici ne prisustvuje premijer FBiH Fadil Novalić.

Predsjednica Kluba poslanika DF, Alma Kratina ističe da je premijer Vlade trebao naći prostor da se, zbog značaja materijala o kojem se raspravlja, obrati poslanicima, ali i ponudi kako prevazići krizu izazvanu pandemijom koronavirusom.

Ona je istakla da i ministar zdravstva Vjekoslav Mandić poslanike, “bar ponekad treba počastiti svojim prisustvom”. Kratina se ne slaže sa konstatacijom da je Vlada FBiH pravovremeno reagirala na krizu.

Predsjednica Kluba poslanika Naše stranke Sabina Ćudić navodi da je informacija Vlade FBiH i resornih ministarstava pokušaj katastrofe koja se proizvodi nedjelovanjem, te da se građanima nudi opasno lažna slika o odgovoru na krizu. Ona je upozorila na alarmantne podatke da je BiH jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja nema nikakvu politiku ulaska u zemlju.


Sjednica se održava online. Screenshot

Ćudić je izdvojila podatak da je samo za novogodišnje praznike u BiH ušlo 297.830 osoba, od čega više od 150.000 stranih državljana, ali u vrijeme dok slušamo informacije o novom soju koronavirusa koji potencijalno ne odgovara na postojeće vakcine ne znamo koliko je među njima bilo zaraženih osoba, pa ne znamo ni da li mutirani oblik COVID-19 kruži i po BiH.


- Srbija je treća u Evropu i šesta u svijetu po procentu vakcinisanih. U Hrvatskoj je u toku vakcinacija, a mi govorimo kako se zajedno sa regionom suočavamo s krizom – istakla je Ćudić, upitavši je li u BiH registriran novi soj virusa, šta objašnjava povećanu stopu osoba na respiratorima i povećanu smrtnost ako imamo pad broja zaraženih, te šta objašnjava situaciju u pojedinim kantonima poput HNK gdje je broj zaraženih mnogo veći od prosjeka u FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.