AFERA RESPIRATORI

Kreće sudski proces: Novalić, Solak i Hodžić ponovo u sudnici Suda BiH, zakazano izjašnjenje o krivnji

Nakon višemjesečne istrage Tužilaštvo BiH je optužnicu podiglo 4.decembra, a zatim je uputilo Sudu na potvrđivanje. Optužnica je potvrđena tek nakon dorade

Hodžić i Solak: Optuženi za zloupotrebe. Avaz

Piše: Miralem Aščić

26.1.2021

U Sudu BiH u petak je zakazano ročište o izjašnjenju o krivnji optuženima u aferi "Respiratori", saznaje "Avaz"

Sud BiH, podsjećamo, 30.decembra prošle godine u cijelosti je potvrdio optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera FBiH, Fahrudina Solaka suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) , Fikreta Hodžića, vlasnika „Srebrene maline“ i dopremijerke FBiH Jelke Milićević.

Ova četvorka je optužena za nabavku respiratora vrijednih 10,5 miliona KM ali i za nabavku zaštitne opreme u vrijednosti 2,9 miliona KM.


Milićević i Novalić: Optuženi premijer i dopremijerka Vlade FBiH. Arhiv

Nakon višemjesečne istrage Tužilaštvo BiH je optužnicu podiglo 4.decembra prošle godine, a zatim je uputilo Sudu na potvrđivanje. Optužnica je potvrđena tek nakon dorade.

Optuženima Novaliću, Solaku i Hodžić, kao i pravnoj osobi “F.H. Srebrena malina“ Srebrenica, kako je rečeno iz Tužilaštva BiH, stavlja se na teret da su počinili krivična djela Udruživanje radi činjena krivičnih djela među kojima su:

 - Zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave, povreda obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje- istaknuto je iz Tužilaštva.

Milićević se stavlja na teret da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Po optužnici, Novalić se tereti da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.