NA LICU MJESTA

Ukrajinski ambasador stigao u Tužilaštvo BiH, razgovarat će s Gordanom Tadić

Prema informacijama "Avaza", ambasador je zbog afera "Ikona" predložio jutros na sastanku u MVP BiH da se u našu zemlju pošalju stručnjaci iz Ukrajine kako bi se uvrdilo njeno porijeklo

M. Aščić

Kirilič ulazi u Tužilaštvo BiH

Foto: A. Nović


Ambasador Ukrajine za Bosni i Hercegovinu i Hrvatsku Vasilj Kirilič, koji je jutros stigao u  Sarajevo, nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, stigao je u Tužilaštvo BiH.

Kirilič će razgovarati s glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić. Sastanku bi trebala prisustvovati i postupajuća tužiteljica Bojana Jolović.

  • Ambasador ulazi u Tužilaštvo BiH

    Ambasador ulazi u Tužilaštvo BiH

    Foto: A. Nović


Povod posjete Kiriliča Sarajevu je afera "Ikona". Podsjećamo da je skandal izbio nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ikonu šefu ruske diplomatije Segreju Lavrovu prilikom njegove posjete Sarajevu.

Nakon burnih reakcija i diplomatske note Ambasade Ukrajine u kojoj se traži da se navede porijeklo ikone, Lavrov je poklon vratio bh. ambasadoru u Moskvi.

Prema informacijama "Avaza", ambasador je zbog afera "Ikona" predložio jutros na sastanku u MVP BiH da se u našu zemlju pošalju stručnjaci iz Ukrajine kako bi se uvrdilo njeno porijeklo. Tačnije, da se stručnjaci iz Ukrajine i BiH obave njeno vještačenje. Prije toga, ikona mora biti izuzeta.

NA VRH

Podijeli članak na