MOJA ADRESA SREBRENICA

Ahmetović: Istražiti po čijoj naredbi je MUP RS presretao razgovore članova Inicijative

Svojim postupcima policija RS-a narušila je demokratski integritet izbora u Srebrenici, rekao Ahmetović

Ahmetović: Pozivamo Tužilaštvo BiH da odmah pokrene istragu. Fena

A. J.

26.1.2021

Iz Inicijative "Moja adresa: Srebrenica" saopćili su da su zaprepašteni izjavom predsjednika OO SNSD-a Srebrenica Radomira Pavlovića prilikom gostovanja u emisiji RTRS-a, 25. januara 2021., da je MUP RS presretao razgovore i snimao sastanke Inicijative “Moja adresa: Srebrenica” i članova Centralne izborne komisije BiH (CIK).

- Ovim su potvrđeni naši stavovi o diskriminaciji Bošnjaka prilikom vađenja ličnih karata u Srebrenici, te nastavljeni pritisci i progon Bošnjaka  iz Srebrenice. Sama činjenica da policija ima zakonsku obavezu da demokratskim nadzorom nadgleda izborni proces kako bi izbori bili fer i demokratski, policija RS-a se stavila na jednu stranu, na stranu srpskog naroda i suprotno zakonu presretala je razgovore i slušala članove Inicijative i CIK-a BiH, te takvim svojim postupcima narušila demokratski integritet izbora u Srebrenici – rekao je Sadik Ahmetović predsjednik izbornog štaba “Moja adresa: Srebrenica”.

Naveo je da je "jednonacionalna policija RS samo potvrdila da se ništa nije promijenila od jula 1995. godine kada je počinila zločin genocida nad Bošnjacima u Srebrenici".

- Pozivamo Tužiteljstvo BiH da odmah pokrene istragu ko je i po čijoj naredbi slušao i snimano članove Inicijative “Moja adresa: Srebrenica”, u suprotnom ćemo razmotriti da li MUP RS može nadgledati izborni proces u Srebrenici i u skladu s tim ćemo donositi naše odluke vezane za ponavljanje izbora – ističe na kraju Ahmetović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.