MOSTAR

Vuković: Vlada HNK ponovila ponudu od septembra, ovo je samo manevar

Skupština zatražila od Vlade da odmah optočnu pregovore sa sindikatima zdravstva

M. Sm.

Medicinari postavli šator kod zgrade Vlade HNK

Foto: M.Smajkić


Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona na današnjem je zasjedanju jednoglasno usvojila zaključak kojim se Kantonalnoj vladi nalaže da u roku od sedam dana dostavi informaciju o stanju sistema zdravstva i zdravstvene zaštite i da Vladin pregovarački tim hitno nastavi aktuelne pregovore sa zdravstvenim radnicima.

Također, u zaključku je navedeno da se tematska sjednica održi u roku od 15 dana.

U međuvremenu, u pauzi skupštinskog zasjedanja, Vlada HNK je održala hitnu telefonsku sjednicu te na prijedlog ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi, usvojila odluku o ponudi za zaključivanje kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNK.

Kako su naveli, tim prijedlogom Vlada HNK nudi povećanje visine osobnih dohodaka i drugih prava radnicima u zdravstvu, na tragu postotaka i prava koji su zajamčeni važećim kolektivnim ugovorom s ljekarima i stomatolozima, u jednakim omjerima.

- Predmetna ponuda bit će, u skladu s procedurom, dostavljena reprezentativnom Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB-a Mostar na izjašnjenje. Vlada poziva reprezentativni sindikat na početak pregovora za pregovaračkim stolom - kazali su iz Vlade HNK.

  • Vuković: Tražimo da nas pozovu

    Vuković: Tražimo da nas pozovu

    Foto: Arhiv "Avaza"


Da je riječ o istovjetnoj odluci iz septembra prošle godine, potvrdio nam je Dalibor Vuković, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika HNK.

- Tada smo dva puta tražili da nam se pojasni šta oni, zapravo, nude, šta znači postotak , a šta koeficijent u cijeloj priči? Zaista, nevjerovatno je da nam opet šalju isti zaključak i ovo nije ništa drugo nego manevar ministra Opsenice i njegovog pomoćnika Vujice, a nakon, vjerovatno, silnih pritisaka. Umjesto da pozovu, ovaj njima mrski tim na razgovore i pregovore, oni ponavljaju priču. Nejasno je, zaista, zbog čega se toliko odupiru da nas pozovu - kaže Vuković.

Istaknuo je da ih niko iz Vlade ni jučer ni danas nakon što su jučer postavili šator nije posjetio.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na