MOSTAR

Vuković: Vlada HNK ponovila ponudu od septembra, ovo je samo manevar

Skupština zatražila od Vlade da odmah optočnu pregovore sa sindikatima zdravstva

Medicinari postavli šator kod zgrade Vlade HNK. M.Smajkić

Piše: M. Sm.

26.1.2021

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona na današnjem je zasjedanju jednoglasno usvojila zaključak kojim se Kantonalnoj vladi nalaže da u roku od sedam dana dostavi informaciju o stanju sistema zdravstva i zdravstvene zaštite i da Vladin pregovarački tim hitno nastavi aktuelne pregovore sa zdravstvenim radnicima.

Također, u zaključku je navedeno da se tematska sjednica održi u roku od 15 dana.

U međuvremenu, u pauzi skupštinskog zasjedanja, Vlada HNK je održala hitnu telefonsku sjednicu te na prijedlog ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi, usvojila odluku o ponudi za zaključivanje kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNK.

Kako su naveli, tim prijedlogom Vlada HNK nudi povećanje visine osobnih dohodaka i drugih prava radnicima u zdravstvu, na tragu postotaka i prava koji su zajamčeni važećim kolektivnim ugovorom s ljekarima i stomatolozima, u jednakim omjerima.

- Predmetna ponuda bit će, u skladu s procedurom, dostavljena reprezentativnom Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB-a Mostar na izjašnjenje. Vlada poziva reprezentativni sindikat na početak pregovora za pregovaračkim stolom - kazali su iz Vlade HNK.



Vuković: Tražimo da nas pozovu. Arhiv "Avaza"

Da je riječ o istovjetnoj odluci iz septembra prošle godine, potvrdio nam je Dalibor Vuković, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika HNK.

- Tada smo dva puta tražili da nam se pojasni šta oni, zapravo, nude, šta znači postotak , a šta koeficijent u cijeloj priči? Zaista, nevjerovatno je da nam opet šalju isti zaključak i ovo nije ništa drugo nego manevar ministra Opsenice i njegovog pomoćnika Vujice, a nakon, vjerovatno, silnih pritisaka. Umjesto da pozovu, ovaj njima mrski tim na razgovore i pregovore, oni ponavljaju priču. Nejasno je, zaista, zbog čega se toliko odupiru da nas pozovu - kaže Vuković.

Istaknuo je da ih niko iz Vlade ni jučer ni danas nakon što su jučer postavili šator nije posjetio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.