PREDSTAVNIČKI DOM

Poslanici razmatraju prijedlog zakona o stečaju po hitnom postupku

O kvalitetu teksta zakona svjedoči da su tokom diskusije poslanici predložili čak 57 amandmana

Još u toku online sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Arhiv

Piše: A. Bajramović

26.1.2021

Nakon informacije o posljedicama pandemije po zdravstvo i privredu, pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH danas je i tekst prijedloga zakona o stečajnom postupku.

Prijedlog se razmatra po hitnom postupku, izmjene su neophodne zbog otklanjanja štetnih posljedica pandemije na poslovanje kompanija, a osnovne izmjene odnose se na uvođenje predstečajnog postupka, kao potpuno nove faze sudskog postupka, kod poslovnih subjekata koji se suočavaju sa poteškoćama.

Iz resornog ministarstva uvođenje novog mehanizma obrazloženo je time što su se stečajni postupci do sada pokretali u fazi kada je imovina dužnika u potpunosti opterećena dugovima, pa vrlo često nije postojala voljna stečajna masa iz koje se potražioci mogu namiriti. Sada će, tvrde predlagači, postupak biti moguće pokrenuti u početnoj fazi problema, pa planom konsolidacije nastojati sačuvati poslovni subjekt i spasiti radna mjesta.

Ipak, o kvalitetu teksta zakona svjedoči da su tokom diskusije poslanici predložili čak 57 amandmana. Među njima je 50 amandmana koje traži Udruženje poslodavaca FBiH. Očekuju se odgovori Vlade FBiH, a nakon toga i glasanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.