U ORGANIZACIJI UN-A

Turković učestvovala na konferenciji o obnavljanju Fonda za izgradnju mira

Polako, ali stabilno, naša zemlja je napredovala od trenutka kada smo bili samo primalac pomoći, kazala Turković

Turković učestvovala na konferenciji. MVP

Fena

26.1.2021

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je učestvovala na video-konferenciji o obnavljanju Fonda za izgradnju mira, koja je održana u organizaciji generalnog sekretara UN-a Antonija Guteresa.

U uvodnom dijelu konferencije na visokom nivou, prisutnima se obratio generalni sekretar Guteres i predstavnici nekoliko zemalja, dok su u drugom dijelu govorili premijeri, zamjenici premijera, ministri vanjskih poslova i drugi predstavnici 64 države iz cijelog svijeta, među kojima i ministrica Turković.

Ministrica je istakla važnost ove konferencije, navodeći da vjeruje da će se otvoriti mogućnosti za jačanje međusobne saradnje osiguravanjem pristupa resursima za rješavanje dugoročnih izazova za održavanje mira.

Navela je da Bosna i Hercegovina neprestano teži biti konstruktivnim dijelom UN-ove misije.

- Polako, ali stabilno, naša zemlja je napredovala od trenutka kada smo bili samo primalac pomoći međunarodne zajednice tokom faze izgradnje i jačanja vlastitih institucija, do države kada smo počeli dijeliti svoje dobre prakse i iskustva u učvršćivanju mira i stvaranje boljeg društva, uglavnom kroz naše članstvo u najvažnijim tijelima UN-a i naše učešće u mirovnim operacijama UN-a širom svijeta... - kazala je Turković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.