PARLAMENT FBIH

Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača u FBiH bez podrške

Za je glasalo 35, protiv su bila četiri poslanika, dok je suzdržanih bilo 36

Poslanici Predstavničkog doma. Arhiv

Piše: A. Bajramović

26.1.2021

Poslanici Predstavničkog doma nisu podržali nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača, kojeg je predložila poslanica Naše stranke Sabina Ćudić.  

Za je glasalo 35, protiv su bila četiri poslanika, dok je suzdržanih bilo 36. Umjesto ponuđenog nacrta poslanice Ćudić poslanici su, na prijedlog Kluba poslanika SDA, odlučili da usvoje zaključak kojim od Ministarstva pravde i Vlade FBiH zatraže da u parlamentarnu proceduru upute nacrt zakona o uzbunjivačima, koji će biti u skladu sa evropskim standardima i pravnim sistemom BiH. Za ovaj zaključak glasalo je 58 poslanika, četiri su bila protiv, dok je 10 poslanika bilo suzdržano.

Negativno mišljenje

Na početku rasprave o ovoj tački dnevnog reda Sabina Ćudić je pojasnila da je predloženi nacrt inicirala situacija u Zavodu u Pazariću i zaključci koje je Parlament svojevremeno usvojio, a u jednom od njih istaknuta je i potreba donošenja ovakvog zakona. Vlada FBiH dala je negativno mišljenje o ovom dokumentu, jer smatra da se ova djela tretiraju Zakonom o prijaviteljima korupcije. Međutim, Ćudić ističe da zakon o prijaviteljima korupcije ne pokriva oblasti koje pokriva zakon o zaštiti uzbunjivača, jer uzbunjivači nisu samo osobe koje prijavljuju korupciju, već i kršenje ljudskih prava i niz drugih krivičnih djela. Ona je podsjetila da djela u Pazariću nisu koruptivne prirode, ali i da je zaštita uzbunjivača jedna od obaveza BiH na evropskom putu.  

Usprotivili su se poslanici SDA Husein Rošić i Salko Zildžić, navodeći da se radi o tekstu zakona prepisanom iz susjedne Srbije, te da bi bolje bilo da je preuzet od Hrvatske koja je već u EU. Zildžić je ukazao i na sporne i nejasne odredbe ponuđenog teksta zakona. Kritike koje su iznijele njegove kolege podržao je i njihov stranački kolega Asim Kamber.

Irfan Čengić iz SDP-a izrazio je oduševljenje diskusijama svojih prethodnika i predložio im da na isti način reagiraju i kad su na dnevnom redu prijedlozi Vlade FBiH, koji bi tada bili mnogo bolji. On je upitao šta radi Vlada FBiH, te zašto nacrt zakona ne šalje u proceduru, ako sličan zakon u Hrvatskoj postoji godinama.

Po signalima iz SDA vidimo da zakon neće biti podržan, primijetio je Adis Arapović iz SBB-a.

Loša kopija

- Ovo je loša kopija zakona iz Srbije koji je prilagođen srbijanskom pravosudnom sistemu koji je kod nas neprimijenjiv. Sugeriram predlagaču da povuče zakon i spasi ideju na duži period. Ja sam spreman podržati i ovaj zakon, ali moja podrška neće biti dovoljna – dodao je Arapović, uz prijedlog da nacrt zakona bude dorađen uz učešće članova Komisije za ljudska prava, pa i predstavnika Ministarstava.  

Damir Mašić iz SDP-a istakao je da je po prijedlogu Sabine Ćudić stav zauzet unaprijed, a da se sada traži argumentacija za njega.

U odgovorima na tvrdnje da je riječ o dokumentu prepisanom iz Srbije, Ćudić je kazala da se ne radi o srbijanskom, već o prilagođenom tekstu nacrta zakona o prijaviteljima korupcije, kojeg je PFBiH usvojio 2018 godine na prijedlog Vlade FBiH. Ćudić nije poznato je li Vlada FBiH prepisivala zakone iz Srbije. 


U obrazloženju nacrta zakona, koji nije dobio potrebnu podršku, istaknuto je da poslanici konačno trebaju snažno stati u zaštitu ljudi koji prijavljuju nepravilnosti u radu, korupciju, kršenje ljudskih prava ili krivične radnje. Zakonom je predviđeno formiranje Specijalnog ureda za podršku uzbunjivačima. Njime bi rukovodio specijalni tužilac kojeg bi, uz saglasnost oba doma Parlamenta, na period od osam godina birao predsjednik FBiH.

Nacrtom zakona predviđene su i novčane kazne od 5.000 do 15.000 KM za odgovorne koji odbiju da prime prijavu, ne postupe blagovremeno po njoj, ne osiguraju zaštitu ličnih podataka i anonimnost prijavioca, za odgovorna lica koja ne poduzmu mjere na osiguranju zaštite prava prijavioca i mjere za utvrđivanje disciplinske i materijalne odgovornosti lica koje je izvršilo radnje. Kazna od 5.000 do 15.000 KM predviđena je i za uzbunjivača koji u momentu podnošenja prijave zna da nisu istinite informacije koje dostavlja ili prijavljivanje uvjetuje imovinskom ili drugom koristi kao nagradom za dostavljanje informacija i dokaza.

Sjednica Predstavničkog doma je prekinuta i biće nastavljena u utorak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.