ODGOVORIO NA PROZIVKE

Dodik: Neko pokušava da zavadi rukovodstvo RS i Srbije

Odjednom se pojavljuju neki koji plasiraju priču da se nešto ruši. Ništa se ne ruši, rekao Dodik

Dodik kaže da nema promjene u ličnim odnosima sa Vučićem. Arhiv

A. J.

27.1.2021

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio da "ne učestvuje ni u kakvom rušenju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića" i kazao "da je očigledno da neko pokušava da zavadi rukovodstvo Republike Srpske i Srbije".

Dodik je najavio da će danas biti u Beogradu na otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji, te naveo kako nema nikakvih promjena u odnosima Srbije i bh. entiteta Republika Srpska i ličnim odnosima sa Vučićem za koga je rekao da ima njegovu veliku podršku.


Ogromna zasluga Vučića

- To je moj stav. Uvijek sam ga pokazivao i uvijek ću ga i pokazivati. Veoma smo zahvali za sve što je učinio za Republiku Srpsku. I sada se odjednom pojavljuju neki koji plasiraju priču da se nešto ruši. Ništa se ne ruši - rekao je Dodik.


Srbija i RS su, tvrdi je Dodik, “izložene mnogim negativnim tendencijama koje dolaze sa Zapada, od ostrašćenih političkih elita i biće potrebno mnogo jednistva da se to odbrani”.


Dodik smatra da je ogromna zasluga Vučića za današnju Srbiju, koja je ekonomski i politički stabilna, jak regionalni faktor.


On je dodao i da je privržen stavu da je politika koju Vučić vodi dovela do toga da se Srbije mijenja i da može da pomogne i RS.


Na navode da se stastajao sa episkom diseldorfskim i cijele Njemačke Grigorijem, Dodik je odgovorio da sa njim ne dijeli političke stavove.


- Oni koji žele da se bave politikom ne mogu istovremeno da se bave i najodgovornijim poslom u Crkvi. Treba da ostane odvojenost Crkve i države. U procesu kada je aktuelan proces izbora novog poglavara SPC, apsolutno podržavam napore naše Crkve da do toga dođe na jedan transparentan način - objasnio je Dodik.

Saradnja sa vladikom Grigorijem

Koga god da izabere SPC, Dodik je rekao da će za njega biti prihvatljiv i podržan.


Dodik je podsjetio da je imao imao dobru saradnju sa vladikom Grigorijem dok je službovao u Hercegovini, ali da tada njegovo djelovanje na političkom planu nije bilo vidljivo i nije bilo nikakvih namjera.


- Njegov pristup mješanju u politički život nije dobar. To ne koristi Crkvi i ne pomaže državi. Jedinstveno SPC i države je najvidljivije kroz očuvanje naših nacionalnih interesa - ocijenio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.