SAZNAJEMO

Srbija izručila migranta osumnjičenog za ubistvo Sarajlije Jasmina Berovića

Radi se o državljaninu Maroka, S. E. D. (1989), osumnjičenom da je, sa još nekoliko osoba, učestvovao u ubistvu Berovića 17.novembra u Otesu

Preuzela ga Sudska policija FBiH. Avaz

Piše: Miralem Aščić

27.1.2021

Migrant iz Maroka koji je uhapšen u Srbiji i dovodi se u vezu da je učestvovao u ubistvu Jasmina Berovića u sarajevskom naselju Otes, izručen je danas BiH, saznaje "Avaz".

Naime, kako je potvrdio za "Avaz" ministar pravde BiH Josip Grubeša, Srbija je pristala na izručenje migranta iz Maroka koji je uhapšen prošle godine u Beogradu i o tome zvanično obavijestila bh.institucije.

Informaciju o izručenju potvrdila nam je Granična policija BiH.

 

Berović: Ubijen u Sarajevu. Arhiv

- u 12:00, na Graničnom prijelazu Rača, u postupku ekstradicije, policijski službenici Granične policije su od ovlaštenih službenih osoba MUP-a Republike Srbije, preuzeli državljanina Maroka S.E.D, koji je prethodno lišen slobode u Republici Srbiji. Lišenje slobode navedene osobe je izvršeno po međunarodnoj tjeralici koja je za istim bila raspisana na osnovu naredbe Kantonalnog suda u Sarajevu, a radi kaznenog gonjenja zbog kaznenog djela ''Ubojstvo'' iz članka 166. stavka (1), a u vezi sa člankom 28. Kaznenog zakona Federacije BiH. Odmah po preuzimanju, policijski službenici GPBiH su spomenutu osobu predali u daljnju nadležnost službenicima Sudske policije Federacije BiH - rekla nam je Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BiH.


Marokanca preuzela sudska policija. Avaz

Izručeni Marokanac danas će biti sproveden u sarajevski pritvor, s obzirom da je za njim bila raspisana potjernica.

Berović je podsjećamo ubijen 17.novembra. Za njegovo ubistvo sumnjiče se tri migranta. Jedan je uhapšen u Srbiji, drugi na Kosovu, dok je za trećim raspisana međunarodna potjernica. Kosovo još nije odgovorilo na zahtjev bh. institucija.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije uhapsili su krajem prošle godine državljanina Maroka S. E. D. (1989), osumnjičenog da je, sa još nekoliko osoba, učestvovao u ubistvu državljanina Bosne i Hercegovine J. B. u Sarajevu 17. novembra.

Osumnjičeni je tada lociran i uhapšen u hostelu u Beogradu, gdje se skrivao u, kako se pretpostavlja, namjeri da pobjegne u neku od zemalja u regionu, saopštio je tada MUP Srbije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.