ZABRINJAVAJUĆE

Dok u svijetu vlada jagma: RS kupuje ruske vakcine, FBiH čeka milostinju

U RS prvi kontingent očekuju polovinom februara, nabavit će 400.000 doza

Širom Evrope traje masovna imunizacija. Arhiv

Piše: M. Smajkić

27.1.2021

Strahovanja zemalja u razvoju da će se preko njihovih leđa prelomiti utrka koja se vodi na međunarodnom planu, jer su ih industrijski razvijene zemlje zanemarile u raspodjeli vakcina protiv COVID-19, iz dana u dan se pokazuju sve opravdanijima. 


Ogroman interes

Tako su i jučer članice Evropske unije pozvale farmaceutske kompanije da održe datu riječ u vezi s isporukom vakcina. Štaviše, neke zemlje su zaprijetile da bi pred sud mogle izvesti kompaniju “AstraZeneca” zbog kršenja ugovora o opskrbi neophodnim dozama. 

Među našim susjedima u procesu imunizacije snažno korača Srbija, čiji je predsjednik Aleksandar Vučić jučer objavio da su nabavili novih 10.000 doza.

- Svijet je danas kao “Titanik”, bogati su pokušali da čamce za spašavanje osiguraju samo za sebe - rekao je Vučić.


Dr Jurić: Sprema se prva javno vakcinisati. Arhiv

I dok u Evropi, ali i cijelom svijetu, traje neviđena jagma za vakcinom, naša država i FBiH i dalje čekaju milostinju putem COVAX mehanizma, a iz manjeg bh. entiteta najavljuju da im stižu direktno poručene ruske vakcine.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, kazao je jučer kako očekuju da će prve doze stići polovinom februara te podsjetio da će nabaviti 400.000 doza ruske vakcine.

Na području Federacije BiH, u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) uskoro očekuju isporuku ruske vakcine. Ovaj kanton je prije nekoliko dana otpočeo proces nabavke vakcine posredstvom veledrogerije iz Posušja.

Da vlada ogroman interes za ovim vakcinama iz skoro cijele BiH, potvrdila nam je dr. Andrea Jurić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHK.

Nude alternativu

Kako je kazala, od dobavljača su dobili uvjeravanja o tome da su u postupku dobivanja neophodnih dozvola za uvoz vakcine “Sputnjik V”, koja će građanima biti ponuđena na komercijalnoj osnovi. 

- Dakle, nudimo građanima alternativu dok se čeka besplatno cjepivo. Još ne znamo o kojem se broju radi, a to ćemo znati kada se okončaju liste narudžbi - rekla je dr. Jurić.

Također, ona je kazala da je spremna prva primiti vakcinu javno, kako bi svojim primjerom potaknula i druge.

Uz rusku vakcinu, jučer su iz ZJZ ZHK obavijestili građane da se mogu predbilježiti i za britanske, odnosno, one od “AstraZeneca”. 

Nove preporuke za oboljele

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je jučer nove preporuke za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19. Između ostalog, savjetuje upotrebu antikoagulansa u malim dozama kako bi se spriječilo stvaranje krvnih ugrušaka. 

- Novi savjet je i da bi zaražene osobe kod kuće trebale koristiti pulsnu oksimetriju, koja mjeri nivo kisika, da bi mogli pratiti da li im se stanje pogoršava i da li bi bilo bolje da imaju bolničku njegu - kazala je Margaret Haris (Harris), portparol WHO-a.

WHO, također, savjetuje da pacijenti leže na stomaku kako bi poboljšali protok kisika.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.