ODLUKA VLADE FBIH

Ministar Džindić uručio dozvolu za ekspoataciju i preradu olova, bakra i barita u Varešu

Najavljena je investicija od 180 miliona dolara

Piše: N. Ajnadžić

27.1.2021

Medijima su se danas obratili federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i predstavnik firme Eastern Mining d.o.o., kompanije koja se bavi istraživanjem i eksploatacijom ruda, a od 2017. godine su fokusirani i na mineralne sirovine s ciljem oživljavanja rudarske industrije u općini Vareš.

Ministar Džindić je na pres-konferenciji uručio dozvolu za površnu ekspoataciju i preradu olova, bakra i barita u Varešu na lokalitetu Veovače Paulu Kroninu (Cronin), direktor kompanije Adriatic Metals koja je vlasnik Eastern Mininga.

Privlačenje stranih investitora

To je proces koji traje nekoliko mjeseci. Prethodno smo bili u posjeti na toj lokaciji u Varešu i obećali direktoru i vlasnicima da ćemo zadužiti poseban tim koji će pratiti kompletan tok izrade dokumentacije i da to bude sve u zadanim rokovima i ciljevima. Ovim smo poželjnom stranom investitoru omogućili da počne sa radom. I ranije smo govorili koliko je ovo važno za privredu FBiH, za privlačenje stranih investicija koje, posebno u ovom periodu Covida i pandemije su prijeko potrebne. Ovo je jedan primjer kako se može zajedno s investitorom doći do brzog izdavanja svih potrebnih dokumenata kako bi privredno društvo mogli nastaviti i početi sa radom - kazao je Džindić.

Kronin se zahvalio ministru na uručenju rješenja, koji, kako je rekao, ne samo da predstavlja prekretnicu važnu za kompaniju i ono što rade, već i za cjelokupnu rudarsku industriju u BiH.

- U posljednje tri godine uradili smo dosta toga, napravili smo detaljne planove koji se odnose na sam proces istraživanja, iskopavanja... kreirali smo uvjete za jedan sjajan projekt, ne samo za lokalnu zajednicu Vareša, već i za čitavu BiH. Ovo je zemlja koja ima ogroman potencijal kada govorimo o rudarskoj industriji. Projekti poput ovog, da bi bili uspješni, moraju imati podršku lokalne zajednice. Demonstrirali smo svoju posvećenost kao društveno odgovorne kompanije - rekao je Kronin.

Uručena dozvola kompaniji "Eastern Mining" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Ulaganje u budućnost

- Hvala ljudima Vareša, Zeničko-dobojskog kantona kao i svim vlastima  i relevantnim ministarstvima na svim nivoima koji su nam dali priliku da uđemo u ovaj projekt koji će imati ogroman značaj za BiH, ali u svijetu rudarstva na globalnom nivou poslati jasnu poruku o BiH - kazao je Kronin.

Izvršni direktor Eastern Mininga Adnan Taletović poručio je da je ova saradnja između kompanije i svih nivoa vlasti rezultirala dobijanjem dozvole.

- Ulaganjem naše kompanije u lokalnu zajednicu prvenstveno ulaže u budućnost i to putem osiguranja za sve ljude koji žele ostati u ovoj zemlji, a ne tražiti egzistenciju negdje drugo - kazao je Taletović.

Dodao je da je ovo pozitivna priča za sve građane BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.