REAKCIJE

Čolpa: Komšić je nudio dvije direktorske pozicije i petnaestak savjetničkih mjesta za moju glavu

Slučaj smjene predsjednika GS-a imat će epilog na sudu, tvrdi Čolpa

Komšić vraća dug. Arhiv

Piše: D. Hadžović

27.1.2021

Muhamed Fazlagić Fazla, trenutni predsjednik GS-a, od 1. januara ove godine zaposlen je na mjesto savjetnika ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, inače kadra Demokratske fronte. Ova informacija potvrđena je od Ministarstva odbrane BiH.

Podsjetimo, Fazlagić je pod krajnje sumnjivim okolnostima imenovan za novog predsjednika Građanskog saveza, bez da je javnost ikada vidjela dokaze da je kongres stranke na kojem je Nihad Čolpa navodno smijenjen s mjesta predsjednika a Fazlagić izabran umjesto njega, uopće i održan.

Nihad Čolpa, navodno smijenjeni predsjednik Građanskog saveza, od početka je tvrdio da nikad nikakav kongres nije ni bio održan te da je Fazlagić za predsjednikas stranke formalno potvrđen tako što je nadležnoj sudskoj instanci predata lažna dokumentacija o održanom kongresu.


Uhljebljenja za smjenu

U izjavi za „Avaz“, bivši predsjednik GS-a Nihad Čolpa ističe da ga imenovanje Fazlagića na mjesto savjetnika ne iznenađuje, s obzirom da je, kako tvrdi, nakon njegove odluke da raskine koaliciju s DF-om, Željko Komšić članovima GS-a nudio unosne pozicije za njegovu smjenu. 

- Željko Komšić je za moje rušenje nudio dvije direktorske pozicije i petnaestak nadzornih i savjetničkih pozicija. Uhljebljivanje Fazlagića je realizacija toga. Pozicije je nudio za Akademika Abdulaha Sidrana koji je to s gnušanjem odbio.

Zbog, kako tvrdi, njegove nelegalne smjene i imenovanja Fazlagića za novog predsjednika GS-a, u toku je sudski postupak po njegovoj tužbi čije prvo ročište počinje u ponedjeljak.


Komšićev strah

Podsjetimo, jedan od prvih poteza Fazlagića nakon postavljanja na mjesto predsjednika bilo je poništavanje prethodne Čolpine odluke i ulazak u koaliciju sa DF-om. Krajnje sumnjivo postavljanje Fazlagića za novog predsjednika GS-a i činjenica da je nakon toga ekspresno zaposlen u kabinetu Komšićevog ministra na državnom nivou, čini se da jasno potvrđuje tačnost Čolpinih riječi i pokazuje kome je bio najveći motiv da izvrši promjenu rukovodstva u Građanskom savezu. DF na kraju, očito, Fazlagiću nije ostao dužan.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.