NA LICU MJESTA

Tijana Ajfon priznala krivicu za navođenje na prostituciju, predložena joj godina zatvora

Poticala državljanke Srbije sa područja Beograda, G. S. i S. P. da u cilju pružanja seksualnih usluga otputuju sa njom u Bosnu i Hercegovinu

Piše: E. T.

28.1.2021

Tijana Ajfon. Avaz

Srbijanska starleta Tijana Maksimović poznatija kao Tijana Ajfon, priznala je krivicu za krivično djelo navođenje na prostituciju nakon sporazuma s Tužilaštvom BiH.

U predmetu protiv optužene za međunarodno navođenje na prostituciju, iz članka 187. Kaznenog zakona BiH, optužena je, u prisustvu odvjetnika, u cijelosti sporazumno priznala krivnju za kazneno djelo za koje je tereti optužnica Tužiteljstva BiH.

- Sukladno sporazumu, za optuženu je predložena kazna zatvora u trajanju od jedne godine.  Predložena kazna u skladu je sa ulogom i odgovornošću optužene u izvršenju kaznenog djela. Sklapanjem sporazuma, optužena se odriče prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju joj na temelju sporazuma, izrekne Sud BiH. Sud BiH prihvatio je sporazumno priznanje krivnje - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.   

Optužena je lišena slobode u mjesecu svibnju / maju 2020. godine, kada je utvrđeno da je ilegalno ušla u Bosnu i Hercegovinu, zajedno sa još dvije djevojke sa područja Beograda, koje je podsticala na pružanje seksualnih usluga za novac, na jednoj zabavi u okolici Bijeljine.

Provedenom policijskom akcijom, sudionici zabave su otkriveni i lišeni slobode od strane policijskih djelatnika MUP-a RS, u akciji kodnog naziva „Kristal“.

Policija prekinula zabavu

Podsjetimo, optužena se trereti da je, krajem maja 2020. godine, poticala državljanke Srbije sa područja Beograda, G. S. i S. P. da u cilju pružanja seksualnih usluga otputuju sa njom u Bosnu i Hercegovinu, na područje grada Bijeljine, te da na privatnoj zabavi, pružaju seksualne usluge za novčane iznose od po 500 eura.


Tijana Ajfon stigla u Sud BiH. A. Nović

Kako se navodi u optužnici, Maksimović je zajedno sa navedenim osobama, dana 27. maja za vrijeme trajanja pandemije Covid 19, ilegalno ušla u Bosnu i Hercegovinu, preko Save, odakle su prevezene na dogovorenu privatnu zabavu na u mjestu Suho Polje u blizini Bijeljine.

Policijski djelatnici MUP-a RS, dolaskom na navedenu lokaciju prekinuli su održavanje zabave, te navedene osobe lišili slobode.


Tijana Ajfon stigla u Sud BiH. A. Nović

Optužena se tereti da je sa umišljajem, u cilju ostvarivanja nezakonite zarade, vrbovala i navodila dvije osobe, strane državljanke, na pružanje seksualnih usluga u državi u kojoj nemaju prebivalište ni državljanstvo. 


Navođenje na prostituciju

Time je počinila kazneno djelo-Međunarodno navođenje na prostituciju iz članka 187. stavak 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.