PRIJE 27 GODINA

Na današnji dan poginula trojica novinara RAI-ja praveći priču o djeci Mostara

Danas se sjećamo trojice italijanskih novinara koji su poginuli u Mostaru dokumentirajući patnje civila u ratu , naveli su iz Ambasade Italije

Piše: A. J.

28.1.2021

Tokom intervjua granata je pala i oni su odmah poginuli. Twitter

Na današnji dan 1994. godine reporter Marko Luketa (Marco Luchetta), kamerman Alesandro Ota (Alessandro) i tehničar Dario D’Anđelo (D’Angelo), koji su radili za italijansku televiziju RAI, bili su na zadatku u Mostaru snimajući reportažu o djeci koja su odrastala u ratu u Bosni i Hercegovini.

Ambasada Italije u BiH na na Twitteru je objavila status u znak sjećanja na ove novinare.

- Danas se sjećamo trojice italijanskih novinara koji su poginuli u Mostaru dokumentirajući patnje civila u ratu - napisali su iz Ambasade Italije u BiH.

Ovi novinari kobnog dana posjetili su Dom za djecu bez roditelja u Mostaru, koji je od 1993. bio u središtu borbi između snaga Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH).


Njih trojica su potom otišli u ulicu Maršala Tita 82, gdje su htjeli snimiti intervju sa djecom čije su porodice pronašle utočište u toj zgradi.


Tokom intervjua granata je pala i oni su odmah poginuli. Istovremeno, svojim su tijelima zaštitili dijete koje su intervjuirali.


Njihova pogibija ostavila je snažan utisak na javnost u Italiji. Novinar RAI-a Volter Skerk (Walter) kaže da su to bile prve pogibije italijanskih novinara u ratnim zonama nakon jako dugo vremena, te da su kolege iz medija emotivno reagovale.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.