SO BOSANSKA DUBICA

Spahić za "Avaz": Nisam želio položiti zakletvu za odbornika u sali bez zastave BiH, prekršen je Ustav

Upozorava i da u rukovodstvu Skupštine nisu izabrani predstavnici druga dva naroda

Piše: A. Jamaković

28.1.2021

Spahić: Ako ne bude rezultata, tražit ću apelaciju kod Ustavnog suda. Avaz

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Skupštine opštine Bosanska Dubica odbornik Jasmin Spahić (SDA) odbio je polagati zakletvu jer u sali nije bilo zastave Bosne i Hercegovine.



Jedini odbornik Bošnjak

- To je ustaljena praksa što se tiče ovog dijela BiH, nažalost. Usvojen je dnevni red i krenula je redovna rasprava, međutim kad je došlo do polaganja zakletvu javio sam se prije toga i ukazao na kršenje zakona i Ustava BiH jer u sali nije bilo zastave BiH, pored zastave entiteta i Općine Bosanska Dubica. Pročitao sam im zakon i obrazložio da nisam u mogućnosti da polažem zakletvu jer nisu ispunjeni uvjeti - rekao je Spahić za "Avaz".


Nakon što je njegov zahtjev ignorisan, zakletvu su položili ostali odbornici.


- Imao sam namjeru da položim zakletvu, ali ne mogu dopustiti da se na ovaj način negira BiH - rekao nam je Spahić.


Pojasnio je da je od 27 odbornika on jedini koji je izabran iz reda Bošnjaka. Najavljuje da će se obratiti Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS i tražiti obrazloženje i tumačenje zakonskih odredbi.




Prekršen Zakon

- Ako ne bude rezultata, tražit ću apelaciju kod Ustavnog suda. Danas je izabran i predsjednik i potpredsjednik Skupštine te zamjenik načelnika opštine koji su iz reda istog naroda, predstavnici SNSD-a. I tu je prekršen statut i Zakon o lokalnoj samupravi o ravnopravnosti naroda zastupljenih na izboru za ove pozicije. Nije izabran niko od predstavnika druga dva naroda, iako u Skupštini imamo i odbornicu iz reda hrvatskog naroda - naveo je Spahić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.