NOVA TRAKAVICA

FUCZ raspisao novi tender: Daju 40.000 KM firmi da verifikuje Fikretove respiratore

Na ovaj način nastavljena je trakavica sa verifikacijom uređaja koji su plaćeni 10,5 miliona KM, a nikada nisu pušteni u rad, riječ je o 100 uređaja

Novac iz budžeta, a respiratori nikad nisu ni pušteni u rad. Avaz

Piše: M. Aščić

28.1.2021

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) raspisala je jučer novi tender za zakonsku verifikacija ventilatora ACM812A. Radi se o kineskim respiratorima koje je za potrebe Vlade FBiH uvezla firma "Srebrena malina", koja je u vlasništvu optuženog TV voditelja Fikreta Hodžića.


Plaćeni 10,5 miliona KM

Na ovaj način nastavljena je trakavica sa verifikacijom uređaja koji su plaćeni 10,5 miliona KM, a nikada nisu pušteni u rad. Riječ je o 100 uređaja koji su stigli u BiH u aprilu i maju prošle godine.

Tender objavljen na Portalu javnih nabavki. Avaz

Po novom pozivu, FUCZ daje 40.0000 KM za ovu vrstu posla. 

Ranije je verifikaciju obavljala firma "Verlab" iz Sarajeva, ali im je istekao ugovor. Oni su tokom prve verifikacije uređaja u Goraždu i Sarajevu utvrdili da imaju sistemski kvar, nakon čega je obustavljena svaka podjela i instalacija, koju je obavljala firma iz Srbije.


Sutra izjašnjenje o krivnji

Ova nabavka uređaja rezultirala je podizanjem optužnice, protiv Hodžića, ali i premijera FBiH Fadila Novalića, suspendiranog direktora FUCZ Fahrudina Solaka i Jelke Milićević, ministrice finansija FBiH. 

Sutra im je u Sudu BiH zakazano ročište za izjašnjenje o krivici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.