NA LICU MJESTA

Gužva ispred Suda BiH, stigli Mehmedagić, Novalić, Milićević, Solak, Hodžić

Osim izjašnjenja o krivici u predmetu "Respiratori" zakazan je i nastavak suđenja Mehmedagiću i Pekiću

Piše: M. Aščić

29.1.2021

Dolazak optuženih u Sud BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

U Sudu BiH u 9 sati osim izjašnjenja o krivici u predmetu "Respiratori" zakazan je i nastavak suđenja direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću i Muhamedu Pekiću.

Na jednom mjestu ispred Suda tako su uz Mehmedagića i Pekića našli Fadil Novalić, Jelka Milićević, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić.

Sud BiH, podsjećamo, 30. decembra prošle godine u cijelosti je potvrdio optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera FBiH, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikreta Hodžića, vlasnika „Srebrene maline“, i dopremijerke FBiH Jelke Milićević.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su i za nabavku zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona KM. Nakon višemjesečne istrage, Tužilaštvo BiH je optužnicu podiglo 4. decembra prošle godine, a zatim je uputilo Sudu na potvrđivanje. Optužnica je potvrđena tek nakon dorade.

Optuženima Novaliću, Solaku i Hodžiću stavlja se na teret da su počinili više krivičnih djela, među kojima su zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika.


Novalić, Solak i Hodžić u pratnji advokata stigli na ročište - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Tužilaštvo BiH je, podsjećamo, 22. oktobra ove godine protiv Mehmedagića i Pekića podiglo optužnicu kojom se terete da su tokom avgusta 2020. zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e, radi privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljaocu anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.