AFERA RESPIRATORI

Optuženi Novalić, Solak, Hodžić i Milićević negirali krivicu u Sudu BiH

Riječ je o aferi "Respiratori" u kojoj se ova četvorka tereti za nabavku 100 respiratora iz Kine u BiH vrijednih 10,5 miliona KM

Piše: M. Aščić

29.1.2021

Solak napušta zgradu Suda - Avaz
Novalić napušta zgradu Suda BiH - Avaz
Optuženi napuštaju Sud BiH - Avaz
Novalić napušta zgradu Suda BiH - Avaz
Dnevni avaz
+4

Optuženi u aferi "Respiratori" Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikret Hodžić, vlasnik „Srebrene maline“ i dopremijerka FBiH Jelke Milićević negirali su jutros u Sudu BiH krivicu po optužbama Tužilaštva BiH.

Riječ je o aferi "Respiratori" u kojoj se ova četvorka tereti za nabavku 100 respiratora iz Kine u BiH vrijednih 10,5 miliona KM. Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za zloupotrebu položaja i pranje novca, a depremijerka Milićević za nesavjestan radu u službi.

Novalić je na pitanje sutkinje Enide Hadžiomerović, prije izjašnjenja o krivnji, kazao da razumije optužnicu i ono što mu se stavlja na teret. Isto su potvrdili i ostali optuženi.


Novalić, Solak i Hodžić optuženi su i za nabavku zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona KM. Nakon višemjesečne istrage, Tužilaštvo BiH je optužnicu podiglo 4. decembra prošle godine, a zatim je uputilo Sudu na potvrđivanje. Optužnica je potvrđena tek nakon dorade. Optuženima Novaliću, Solaku i Hodžiću stavlja se na teret da su počinili više krivičnih djela, među kojima su zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.