ŠOKANTNO

Tragedije zbog morbidne igre: Opasni izazovi na internetu ubijaju djecu

“Blackout” podrazumijeva da učesnici stave kaiš oko vrata, stežu ga i to snimaju

Djeca prihvataju opasne izazove na društvenim mrežama. Arhiv

Piše: A. Bajramović

30.1.2021

Smrt desetogodišnjaka iz Beograda, kojeg su roditelji prije tri dana pronašli obješenog u stanu, šokirala je cijeli region. Još je šokantnija činjenica da je dijete sebi život oduzelo slučajno, igrajući izazov “Blackout” na društvenoj mreži Tik-Tok.

Ovaj morbidni izazov gušenja podrazumijeva da djeca stave kaiš oko vrata, stežu ga i snimaju to mobitelom, sve dok ne izgube svijest.


Prijava naloga

Tragediji u Beogradu prethodila je ona u italijanskom Palermu, gdje je prije nekoliko dana preminula, također, 10-godišnjakinja, koja se ugušila igrajući upravo ovaj izazov. Svjetski mediji apeliraju da se prijavi svaki nalog na kojem se vidi dijeljenje “Blackouta”, popularnog među djecom i tinejdžerima.

Slučajevi iz Palerma i Beograda alarmiraju na novu, ko zna koju po redu, opasnost za djecu koja vreba s interneta. Ne tako davno popularan je bio “Plavi kit”, online ruska “igra” za koju se pretpostavlja da je odnijela više od 130 života. Radilo se o “izazovima” koji su počinjali bezazlenim zadacima, nastavljali samoranjavanjem, a završavali i samoubistvima maloljetnika.


Dr. Dizdarević: Posvetimo se djeci. Arhiv

- U moje vrijeme aktuelne su bile neke “sekte” koje su okupljale lance ljudi pa bi vam u poštansko sanduče ili na klupi u razredu ostavljali poruku i vi ste kao njihov član trebali izvršavati naređenja. Sjećam se jedne komšinice koja je spašena u posljednjem trenutku kada joj je rečeno: “Počni da letiš s devetog sprata zgrade, vidjet ćeš da ćeš stati na noge kad skočiš.” Dotle poremete vaša normalna razmišljanja da bez pogovora prihvatate naređenja - kaže klinički psiholog, prof. dr. Jasmina Dizdarević.


Nedovoljno zreli

Danas je internet dostupan gotovo svima, ali njegovo pretjerano korištenje nije dobro ni za odrasle, a pogotovo djecu, upozorava dr. Dizdarević.

- Roditelji moraju iskoristiti svaki trenutak da razgovaraju s djecom, moraju ih pratiti jer svojim ponašanjem, izoliranjem, govorom osoba šalje poruku da je sklona samoubistvu, da ima neki psihološki problem, da ju je neko zlostavljao, nečim uvrijedio, ili je na internetu neko psihološki zlostavljao - ističe dr. Dizdarević.

Kada se osjeti usamljenim, dijete se povlači u svijet koji čine internet i opasne aplikacije. Nedovoljno je zrelo da bi istupilo iz lanca, pa prihvata naređenja nepoznatih osoba. Tako, navodi dr. Dizdarević, može ugroziti i svoj život, a da je nesvjesno šta je zapravo uradilo.

Prihvataju šablone

- Dijete je dijete bilo gdje da raste i, kada je usamljeno, ono prihvata šablone o kojima ne razmišlja. Kad mu ne posvećujete pažnju, ono je samo, prihvata igre koje mogu dovesti i do najgorih situacija - ističe dr. Dizdarević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.