SUD BIH

Inspektor FUP-a Hubijer: Mehmedagić prijavio nepoznate osobe, ali je spominjao Mirelu Bubalo i Aljošu Čamparu

Saslušan inspektor FUP-a Elvir Hubijer koji je postupao po krivičnoj prijavi koju je podnio Osman Mehmedagić za lažno prijavljivanje

Mehmedagić: Saslušali ga u kancelariji OSA-e. Avaz

Piše: B. Cerić

29.1.2021

Inspektor Federalne uprave policije Elvir Hubijer potvrdio je danas u Sudu BiH u nastavku suđenja Osmanu Mehmedagiću, direktoru OSA-e,  i Muhamedu Pekiću, uposleniku ove agencije, da je u septembru prošle godine od direktora OSA-e  primio krivičnu prijavu za lažno prijavljivanje.

Mehmedagić i Pekić optuženi su za zloupotrebu službenog položaja po optužnici Tužilaštva BiH. Mehmedagić, kao direktor OSA-e, i Pekić, kao rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost u ovoj instituciji, optuženi su za neovlašteno dobivanje informacija o pošiljaocu anonimne prijave protiv Mehmedagića.



Podnesena anonimna prijava

Kako se navodi u optužnici, oni su na neutvrđen način saznali da je podnesena anonimna prijava, a Pekić je, prema naređenju Mehmedagića da mu pribavi snimak, kontaktirao direktora “BH Pošte”. Oni su tražili snimak s nadzorne kamere za 27. avgust, navodeći da je u pitanju državna tajna.

Odgovarajući na pitanja tužioca Olega Čavke, svjedok Elvir Hubijer je kazao da nije postupao po prijavi pripadnika OSA-e protiv direktora Mehmedagića. Kazao je da je tek po zahtjevu Tužilaštva BiH provjerio i utvrdio da nije bilo anonimne predstavke zavedene u FISKAP-u.

Hubijer je rekao da je 14. septembra prošle godine primio krivičnu prijavu od Mehmedagića za lažno prijavljivanje i izazivanje rasne i vjerske mržnje. Naglasio je da je Mehmedagić podnio kopiju krivične prijave i ništa više.

- Kada sam Mehmedagića pitao ima li još nešto da preda, on je kazao “pa sve imate na portalima i u novinama” - kazao je Hubijer.

Potvrdio je i da je 15. septembra prošle godine, sačinio akt u kojem obavještava Tužilaštvo Kantona Sarajevo o prijemu krivične prijave. 

Na pitanje tužioca Čavke zašto je u službenoj zabilješki naveo da je Osman Mehmedagić pristupio, Hubijer je kazao:

- On je došao direktoru FUP-a Ensadu Kormanu u kancelariju i rekao da bi prijavio lažno prijavljivanje i izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje - kazao je svjedok.

Potvrdio je da su u zgradi FUP-a otišli u kancelarije OSA-e i uzeli izjavu od Mehmedagića. Hubijer je kazao da je Mehmedagić prijavio nepoznate osobe, ali da je spominjao Mirelu Bubalo i Aljošu Čamparu, ministra unutrašnjih poslova FBiH.


Pekić s advokaticom Rešidović. B. Cerić

- U predmetu “Koverta” pregledali smo portal Istraga.ba i našli tekst. Došli smo do spoznaje da se Amina Ohranović pominje u kontekstu lažnog prijavljivanja - kazao je Hubijer

Hubijer je na pitanje tužioca Čavke potvrdio da su za njih medijske objave operativni podatak te da su zbog toga Ohranović uputili poziv za saslušanje.

Naglašavajući u više navrata da je postupao po Zakonu, Hubijer je između ostalog kazao da je izvještaj dostavljen Tužilaštvu Kantona Sarajevo za lažno prijavljivanje jer je utvrđeno da nema elemenata drugog krivičnog djela.

- U bit anonimne krivične prijave nisam ulazio jer nisam postupao u predmetu “Portal”- kazao je Hubijer.

Također je rekao da je o saslušanju  Ohranović obavještavao Kantonalno tužilaštvo. 

Usmeno je obavijestio tužioca Seada Kreštalicu.


Svjedokinju morali smirivati

- Kad smo je ispitivali, morali smo je smirivati, govorila je da su je Bubalo i Čampara "zavalili i napravili budalom" - rekao je Hubijer.

Na pitanje da li su dali prijedlog Tužilaštvu KS za neke mjere i radnje, Hubijer je kazao da su predložili pozivanje svjedoka Osmana Mehmedagića, Muhameda Pekića, Alija Turkovića, Nedima Pobrića, Edite Gorinjac, Ranka Debevca, iz razloga eventualnog dokazivanja lažnog prijavljivanja.

Nakon ispitivanja svjedoka, tužilac Čavka je uložio dio materijalnih dokaza među kojima je i prijava Mirele Bubalo protiv Avde Avdića, Osmana Mehmedagića i “BH Pošte” zbog objave snimka u medijima, jer se tvrdilo da se radi o njoj.

Tokom uvođenja materijalnih dokaza Tužilaštva BiH u spis, reagirao je direktor OSA-e Osman Mehmedagića koji je kazao da se čitaju dokumenti sa oznakom tajnosti, te da bi on mogao počiniti krivično djelo.



Odbrana prigovorila na dokaze

Tužilac Čavka kazao je da je na sudovima uvedeno hiljade dokaza koji su imali oznaku "državna tajna", te da ne vidi šta je sporno.

- U tom slučaju direktor bi mogao naručiti i ubistvo i staviti oznaku tajnosti. Nije problem da to Sud dobije - kazao je tužilac Čavka.

Ulaganjem materijalnih spisa tužilaštvo je završilo s iznošenjem svojih dokaza.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.