VSTV BiH

Pokrenuta disciplinska istraga protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca

Ured disciplinskog tužioca može potvrditi da vrši istragu navoda o povredi dužnosti nosioca pravosudne funkcije kojeg navodite u Vašem upitu, odgovoreno nam je iz VSTV-a

M. Aščić

Debevec: Da li je zloupotrijebio položaj

Foto: Arhiv


Ured glavnog disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH pokrenuo je disciplinsku istragu protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, potvrđeno je danas za "Avaz".

Tri predmeta protiv čelnika Suda

Na upit "Dnevnog avaza" da li je protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca pokrenuta disciplinska istraga, odgovoreno nam je:

 - Ured disciplinskog tužioca može potvrditi da vrši istragu navoda o povredi dužnosti nosioca pravosudne funkcije kojeg navodite u Vašem upitu - odgovoreno nam je iz VSTV-a.

Podsjećamo, nakon novih objavljenih dokaza u medijima, odnosno "Dnevnom avazu", Ured disciplinskog tužitelja VSTV prošle sedmice je formirao novi predmet protiv čelnika Suda BiH.

Tako su već tri predmeta u nekoliko mjeseci formirana protiv predsjednika Suda. Posljedni predmet je formiran nakon novih objavljenih dokaza  o zloupotrebama čelnika Suda BiH, koji se tiču nezakonitog zapošljavanja, tačnije činjenice kako je preko najbližeg saradnika pripravnici slao pitanja i odgovore za stručni ispit, ali i sakrivanja identiteta i imovine u Španiji.

Bio na odmoru u Malagi

Ranije su predmeti formirani zbog neprimjerenog kontakta s optuženim direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem, ali i prijave iz anonimnog pisma koje je prije desetak dana objavljeno u medijima, a tiče se zahtjeva da Debevec podnese ostavku zbog, kako je navedeno, "brojnih zloupotreba položaja i ispunjavanja želja direktoru OSA-e".

Ured će također, istražiti i putovanja Debevca u Španiju te da li je zloupotrijebio državne resurse kao čelnik ove pravosudne institucije, u vrijeme kada je s uposlenicom Suda BiH Almom Ć, s kojom je tada bio u emotivnoj vezi, bio na odmoru u Malagi. Osim toga, kako smo napisali, Debevec je krio dvojni identitet i državljanstvo Kraljevine Španije. Također, Debevec nije u svom imovinskom kartonu prijavio vrijedne nekretnine koje posjeduje u Španiji i Hrvatskoj.

Ovdje treba naglasiti da je, naprimjer, načelnik jedne male općine Trnovo, Ibro Berilo, prijavljen od Ureda za borbu protiv korupcije Tužilaštvu Kantona Sarajevo jer nije u imovinskom kartonu prijavio mnogo manju vrijednost od Debevcovih nekretnina u Španiji, Makarskoj ili vozila Mercedes koje je prijavio na rodicu. Stoga, vjerovatno treba očekivati i reakcije Tužilaštva BiH i ponašanje Ureda disciplinskog  tužitelja prema standardu krivičnih prijava koje je, naprimjer, u Kantonu Sarajevo primjenio američki tužilac Erik (Eric) Larson, savjetnik u Uredu za borbu protiv korupcije. Jer, predsjednik Suda BiH mora biti mnogo veći primjer legaliteta rada od jednog općinskog načelnika malenog Trnova.

Više o temi Ranko Debevec

PISMO PREDSJEDNIKA SUDA
Debevec pokušava da polemiše s "Avazom"
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na