NEZADOVOLJSTVO

Italijanski europarlamentarac o postupku hrvatske policije: Nismo to očekivali, ne želimo komentirati

Premijer USK Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić europarlamentarcima iz Italije detaljno su prezentirali trenutnu situaciju i kompletan tok kompleksnog migracijskog procesa u ovom dijelu BiH

Fena

31.1.2021

Italijanski europarlamentarci i ambasador Italije u BiH Nikola Minasi posjetili USK i Bihać danas. Fena / Avaz

Italijanski europarlamentarci i ambasador Italije u BiH Nikola Minasi (Nicola) prilikom današnje posjete Bihaću i Unsko-sanskom kantonu (USK) nisu željeli komentirati postupanje službenika hrvatske policije, koji su im onemogućili da se sami uvjere u situaciju i dešavanja na graničnom pojasu u rejonu Velike Kladuše i Bojne, gdje migranti i izbjeglice najčešće pokušavaju ilegalno preći u Evropsku uniju.

- Nismo to očekivali i zato trenutno ne želim ništa više komentirati kada je u pitanju događaj u Hrvatskoj. O tome ćemo razgovarati i raspravljati u narednim danima - izjavio je zastupnik u Evropskom parlamentu Brando Benifei.

Želimo pomoći

Predstavnici italijanske delegacije naglasili su važnost ovakvog načina sagledavanja situacije na terenu, odnosno provjeru boravišnih i životnih uvjeta za migrante i izbjeglice u Bihaću, Velikoj Kladuši i Cazinu, te zajedničko traženje svima prihvatljivih rješenja.

- Ne možemo biti zadovoljni s onim što smo vidjeli, uvjeti konkretno na lokalitetu "Lipa" su neprihvatljivi. Želimo pomoći, kako svim ovim ljudima u nevolji, tako i lokalnoj zajednici. Ne smijemo zaboraviti da se tu radi o ljudskim životima. Zaista ćemo nastojati da našom posjetom i kasnijim djelovanjem budemo podrška i insistiramo na ravnomjernom raspoređivanju i prihvatanju odgovornosti za ove ljude. Kada to kažem, prvenstveno mislim na sve zemlje Evropske unije - dodao je Benifei.

Bez neprihvatljivih rješenja

Premijer USK Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić europarlamentarcima iz Italije detaljno su prezentirali trenutnu situaciju i kompletan tok kompleksnog migracijskog procesa u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Još jednom su izrazili spremnost i želju za svakim vidom saradnje, ali bez eventualnog nametanja neprihvatljivih rješenja za građane Unsko-sanskog kantona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.