PROMJENA VREMENA

Nakon sinoćnjeg smoga, Sarajevo je večeras prodisalo

Iz BIHAMK-a i večeras upozoravaju na opreznu vožnju

Piše: N. Aj.

31.1.2021

Sarajevo prodisalo. A. Milišić

Nakon što se Sarajevo sinoć gušilo u smogu, večeras je prodisalo.

Promjena vremena je stigla te s prvim pahuljama snijega zrak u bh. prijestonici je pročišćen.

Podsjećamo da je Sarajevo sinoć bilo najzagađeniji grad na svijetu, a broj PM čestica iznosio je 235, dok večeras iznosi svega 66 te je na 48. mjestu u svijetu po zagađenosti.

U nekim dijelovima Bosne i Hercegovine snijeg pada čitav dan, dok je prema jugu kraj januara ipak u znaku sunca.

 

Sutra će u Sarajevu temperature biti od 0 do 6 stepeni, dok će u Mostaru biti od 8 do 10 stepeni.


Sarajevo prodisalo. A. Milišić

Iz BIHAMK-a upozoravaju da raskvašenog i ugaženog snijega na kolovozu ima na putevima u sjeverozapadnim krajevima, kao i u višim predjelima centralne Bosne.

Izdvajaju dionice Bihać - Bosanski Petrovac - Ključ, Bosanski Petrovac - Drvar, Glamoč - Mlinište i Strmica - Bosansko Grahovo - Drvar.

- Na ostalim dionicama kolovoz je pretežno mokar, a pažnju skrećemo na učestale odrone zemlje ili kamenja. Vozačima savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno - kažu iz BIHAMK-a.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor - Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce Mostar - Široki Brijeg - Posušje - Tomislavgrad - Kupres - Bugojno i Mostar - Sarajevo - Busovača - Novi Travnik - Bugojno.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

- Na GP Izačić, zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere - saopćeno je iz BIHAMK-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.