AVAZ SAZNAJE

Slučaj "Memić": SIPA uhapsila Hasana Dupovca, bivšeg načelnika MUP-a KS za saobraćajne istrage

U interesu istrage, Tužilaštvo BiH ne može dati javnosti više detalja ni informacija, saopćeno je

M. Aščić

Uhapšen Hasan Dupovac, bivši načelnika MUP-a KS za saobraćajne istrage

Foto: Avaz


Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od jutros obavljaju pretrese  na dvije lokacije u Kantonu Sarajevo u zbog ometanja istrage u slučaju "Dženan Memić".

Saznajemo da su pripadnici SIPA-e, po nalogu Tužilaštva BiH uhapsili  dvije osobe zbog zloupotrebe položaja i ometanja istrage. Prema nezvaničnim informacijama  "Avaza", uhapšen je Hasan Dupovac, bivši načelnik MUP-a KS za saobraćajne istrage.

Dupovac, je bio šef odsjeka za saobraćajne istrage u vrijeme kada je Dženan Memić ubijen, ali i osoba koja je uzela izjavu od Alise Mutap, bivše djevojke Dženana Memića, u  prisustvu njenih roditelja. Također, on je nezakonito prisustvovao obdukciji tijela Dženana Memića, što je i sam priznao, ali o tome nije sačinio službenu zabilješku.

Aktivnosti se vrše u okviru predmeta na kojem Tužilaštvo BiH radi duži vremenski period, a odnosi se na kaznena djela organiziranog kriminala, a u vezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića, u februaru 2016. godine. Jedna od osoba čiji se prostori pretresaju, je službena osoba u institucijama Kantona Sarajevo. Iz Tužilaštva BiH je rečeno da u interesu istrage, Tužilaštvo BiH ne može dati javnosti više detalja ni informacija.

U toku je pretres i kuće Zije Mutapa, oca Alise Mutap, koji je također osumnjičen. Alisa Mutap je bivša djevojka Dženana Memića, koja je bila s njim u noći kada je u Velikoj aleji na Ilidži zadobio smrtonosne povrede.

SIPA je u njihovim kućama tražila dokaze koji bi se mogli povezati sa slučajem Memić i ometanjem istrage, koja traje od 2016.godine.

Više o:

SIPA Hasan Dupovac
NA VRH

Podijeli članak na