CJEPIVA ZA RS

Kovačević: Ruske vakcine su na Aerodromu Sarajevo, u postupku su carinjenja

akcine su smještene pod odgovarajućim temperaturnim režimom i u ovom trenutku se čeka još rješenje Ministarstva zdravlja RS sa obzirom na to da riječ o interventom uvozu, kazao nam je Kovačević

Piše: N. Aj.

1.2.2021

Kovačević potvrdio isporuku ruskih vakcina. Avaz

U Sarajevo su danas stigle ruske vakcine "Sputnjik V" protiv koronavirusa. Ovo je za "Avaz" potvrdio portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Vakcine su namijenje za Republiku Srpsku.

Prvi kontigent vakcina za RS je stigao u carinsku ispostavu Aerodroma Sarajevo. U postupku su carinjenja. Vakcine su smještene pod odgovarajućim temperaturnim režimom i u ovom trenutku se čeka još rješenje Ministarstva zdravlja RS sa obzirom na to da riječ o interventom uvozu. Dakle, da bi se taj uvoz kao takav mogao obaviti, neophodno je da postoji rješenje od Ministarstva zdravlja i nakon toga će biti završen taj carinski postupak. Sve informacije će stajati u tom dokumentu koji treba da stigne. Ministarstvo zdravlja RS ima sve informacije tako da bi ih oni trebali i objelodaniti - kazao je Kovačević.

Dovoljno vakcina za imunizaciju 1.000 osoba

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić je kazao da je stiglo 2.000 doza što je dovoljno za imunizaciju 1.000 osoba.

Naveo da je uobičajena praksa da u prvom kontigentu stigne manja količina vakcina zbog toga što one moraju proći određene procedure samog uvoza.

Određene količine ove vakcine će biti usmjerene ka Agenciji za lijekove, a nakon njihovog odobrenja onda je moguće dalje planirati distribuciju i vakcinaciju. S obzirom na to da, nakon odmrzavanja, ovu vakcinu treba upotrijebiti u roku od dva sata, bit će potrebna brza distribucija vakcina do domova zdravlja, odnosno mjesta vakcinacije, a Šeranić navodi da ovlašteni dobavljač ima svu odgovarajuću opremu za čuvanje i distribuciju na niskim temperaturama.

Stići će 400.000 doza u februaru i martu

Resorni ministar je ponovio da su zdravstveni radnici prioritetna grupa i upravo su oni ti koji će dobiti ove vakcine.

Iz Rusije u RS bi trebalo da stigne ukupno 400.000 doza u februaru i martu, što je dovoljno za 200.000 ljudi, a, kako je kazao Šeranić, ukoliko se ukaže potreba za većim količinama, oni će dodatno poručiti doze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.