SAOPĆENJE

HDZ BiH: Izborni zakon BiH je ključ budućnosti i imperativ za sve političke opcije

Predsjedništvo HDZ-a BiH usuglasilo je jedinstven stav kako je migrantska kriza i dalje glavni sigurnosni problem

HDZ BiH: Izniman rezultat. Arhiv

A. Č.

1.2.2021

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru održana je 19. redovna sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH. 

Teme današnje sjednice odnosile su se aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, izvještaju o provedbi nedavnih Lokalnih izbora te političkim aktivnostima oko Sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH potpisanog u Mostaru.

Predsjedništvo HDZ-a BiH utvrdilo je kako su stranka, kao i koalicije u okviru HNS-a, ostvarili izniman rezultat u svim sredinama diljem Bosne i Hercegovine, unatoč manipulativnim pokušajima neustavne i nezakonite Centralne izborne komisije (CIK) BiH da utječe na stvarnu biračku volju i demokratsko pravo u nekoliko ključnih sredina. 

- Prije svega se takvo što odnosi na izborni proces u Travniku, kao i malverzacije oko dopisnih glasova kada je u pitanje Uskoplje. Također, CIK BiH je bezuspješno nastojao „službenim“ okončanjem izbornog procesa u Mostaru skrenuti pažnju sa organiziranog kriminalnog pokušaja bošnjačkih stranaka i središnje institucije za održavanje izbornog procesa. Na samo 15 (od 150) biračkih mjesta utvrđena su teška kaznena djela teških izbornih prijevara gdje je nekim strankama upisano na stotine glasova, a pojedincima na listi i preko 1.000 preferencija, što se ne događa ni u nekolicini preostalih autoritativnih i diktatorskih zemalja u svijetu - navedeno je u saopćenju HDZ-a.

Izborni zakon BiH je ključ budućnosti

Uz narušavanje i prekrajanje stvarne biračke volje, izborne manipulacije u gradskom području Jug, Predsjedništvo HDZ BiH poziva na reakciju Tužiteljstva BiH oko svih nelegalnosti i kaznenih radnji te pravno sankcioniranje odgovornih pojedinaca u CIK-u BiH koji, kaku su naveli u saopćenju, narušavaju i štete ugledu ključne institucije za održavanje izbornih procesa. 

- Ovakav sastav CIK-a BiH je duboko kompromitiran, od samog početka zakonski nelegalan i nije u stanju biti jamac demokratskih uvjeta niti jednog izbornog procesa u budućnosti.  

Predsjedništvo HDZ BiH razgovaralo je i o svim aktivnostima Sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH potpisanog u Mostaru sa SDA i međunarodnim predstavnicima. Radikalni narativ koji koriste predstavnici bošnjačkih stranaka o kojekakvom „razbijanju okova“ i tobožnjim diktaturama „manjine nad većinom“ su grubo kršenje Ustava BiH i narušavanje nacionalnih odnosa između konstitutivnih naroda. Predsjedništvo HDZ-a BiH osuđuje takvu vrstu verbalnog delikta i nasilja koji ugrožava državu Bosnu i Hercegovinu i sve aktivnosti koje slijede na njenom putu prema punopravnom članstvu u EU. Izborni zakon BiH je ključ budućnosti i imperativ za sve političke opcije i ne postoji prostora za odgađanje te vrste razgovora i konačnog dogovora koji jača suverenost europske Bosne i Hercegovine - saopćeno je.

Migrantska kriza i dalje glavni sigurnosni problem

Predsjedništvo HDZ-a BiH usuglasilo je jedinstven stav kako je migrantska kriza i dalje glavni sigurnosni problem te kako su nedopustive najave o svjesnom ugrožavanju sigurnosti šireg područja koje želi provesti Ministarstvo sigurnosti BiH jednostranim odlukama. 

- Prihvatni centri diljem Bosne i Hercegovine već su preuzeli dovoljnu odgovornost prihvativši broj migranata u skladu sa svojim kapacitetima. Predsjedništvo HDZ-a BiH upućuje potporu vlastima Unsko-Sanske županije u njihovim naporima, međutim Ministarstvo sigurnosti BiH i resorni ministar svojim nedjelovanjem i nestrateškim pristupom dodatno usložnjava ionako lošu sigurnosnu i humanitarnu situaciju - navedeno je iz HDZ-a. 

Predsjedništvo HDZ BiH pozdravlja konačnu vijest Ministarstva civilnih poslova BiH o dolasku vakcina sredinom februara čime treba otpočeti proces vakcinisanja stanovništva Bosne i Hercegovine u suzbijanju pandemije i početku stvaranja konkretnih uvjeta za vraćanje i normalizaciju svih gospodarskih, ekonomskih, infrastrukturnih i drugih aktivnosti u puni kapacitet. 

Na kraju sjednice, Predsjedništvo HDZ-a BiH jasno i nedvosmisleno osudilo je javnu potporu najviših državnih dužnosnika osuđenim ratnim zločincima koji su direktno zapovijedali pohodima mudžahedina u Bosni i Hercegovini na prostorima zeničkog i dobojskog kraja te krvavim zločinima nad hrvatskim narodom na prostoru Središnje Bosne. 

- Potpora bošnjačkog državnog vrha i javni hvalospjevi pojedincima odgovornim za pokolj stotine nedužnih civila je teško nepoštovanje svake nevine žrtve koje zaslužuju najveći naklon i pijetet svakog naroda i ljudski čin suosjećanja. Predsjedništvo HDZ-a BiH osudilo je uništavanje stijega Europske unije na zgradi veleposlanstva RH u Sarajevu. Nepoštivanje i uništavanje obilježja naše prijateljske zemlje, kao i Europske unije kojoj težimo, šalje vandalsku i necivilzacijsku poruku te narušava odnose koje moramo izgrađivati i činiti jačima, a ne izazivati dodatne tenzije ovakvim postupcima - navedeno je u saopćenju HDZ-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.