OBJAŠNJENO

Agencija za lijekove nije dala saglasnost za vakcinu "Sputnjik V"

Pojasnili su da kada vakcina kao neregistrovani lijek putem interventnog uvoza uđe u BiH, prvo se radi provjera kvaliteta od strane njihovog Kontrolnog laboratorija

Ruske vakcine "Sputnjik V" za RS stigle danas. Arhiv

N. Aj.

1.2.2021

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine nije izdala dozvolu za stavljanje u promet ruske vakcine "Sputnjik V" protiv koronavirusa, koja je danas stigla u Bosnu i Hercegovinu, a koja je namijenjena RS-u, niti je zahtjev za izdavanje dozvole proizvođač ili ovlašteni zastupnik podnio ovoj agenciji.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH još su kazali za Faktor da navedena vakcina nema dozvolu za stavljanje u promet izdatu od njih.

Entitetska ministarstva

- Ujedno treba naglasiti da ni zahtjev za izdavanje navedene dozvole nije od strane proizvođača/ovlaštenog zastupnika podnesen ovoj agenciji. No, navedeno nije prepreka da vakcina stigne do građana BiH. Ukoliko vakcina nije registrovana, njen uvoz mogu rješenjem odobriti entitetska ministarstva nadležna za poslove zdravlja i Odjel za zdravstvo Brčko distrikta na osnovu člana 66, stav 3. Zakona - kazali su iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Proces kontrole

Pojasnili su da kada vakcina kao neregistrovani lijek putem interventnog uvoza uđe u BiH, prvo se radi provjera kvaliteta od strane njihovog Kontrolnog laboratorija.

- Onda, ukoliko je nalaz kvaliteta pozitivan, ide u zdravstvenu ustanovu koja je iskazala potrebu za vakcinom. Naš Kontrolni laboratorij kontrolu kvaliteta radi u skladu sa svojim procedurama, naravno i propisima koji su na snazi. Svakako će prilikom provođenja procesa kontrole kvaliteta biti uzeta u obzir i hitnost potrebe za vakcinom - naveli su iz Agencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.