REPORTAŽA

Brojni objekti i danas nose ratne ožiljke: Stočani gradu vraćaju dušu kroz kulturnu scenu

Građani okupljeni oko Udruženja „Iskra“ u privatni objekt smjestili Centar za kulturu te plaćaju kiriju i režije

Sve važne ustanove su ugašene. Avaz

Piše: M. Smajkić

2.2.2021

Stolac, poput drugih gradova u BiH, dijeli većinu problema koji tište građane, a najveći je nezaposlenost. Ekonomija je u tom prelijepom hercegovačkom gradiću davno rekla zbogom, jer ugašena su brojna preduzeća poznata i u bivšoj državi poput ''Željezare'', Fabrike metalnog namještaja, ''Inkosa'' i drugih.

Grupa građana

Brojni objekti i danas, četvrt stoljeća od rata, nose ratne ožiljke i prepušteni su zubu vremena poput Autobuske stanice, koja je potpuno devastirana

Skoro sve važne ustanove koje je ovaj grad s bogatim kulturno-historijskim naslijeđem imao su ugašene. Među njima je biblioteka, što je posebno bolno bilo za Stočane koji baštine tradiciju čitaonice znatno duže od drugih gradova.

Iako je taj objekt razoren, ipak u Stocu već četiri godine postoji biblioteka, i to gradska, a nazvana je po književnom velikanu Mehmedaliji Maku Dizdaru

No, nisu je tamošnje vlasti oformile, već grupa građana okupljena oko tamošnjeg Udruženja „Iskra“, koji su otišli i korak dalje i osnovali Centar za kulturu.

Balavac-Prndelj i Šator: Uzalud čekali vlast da nešto poduzme. Avaz

Dosta im je, kako nam priča Anel Šator, član Upravnog odbora „Iskre“, čekati skoro tri decenije ne bi li se stolačke vlasti smilovale i oživile kakvu instituciju kulture.

- Odlučili smo uzeti stvari u svoje ruke i pokrenuti se. Činjenica je da smo u privatnom prostoru, za koji plaćamo kiriju, a usto treba novca za režije i druge troškove, ali želimo našem gradu vratiti dušu i njegovu prepoznatljivu kulturnu scenu - kazuje nam Šator.

U okviru Centra, koji je preksinoć otvoren izložbom slika Seada Čerkeza, umjetnika iz Sarajeva, djelovat će među Stočanima itekako prepoznata biblioteka, ali i IT centar, a u planu im je otvorenje zavičajnog muzeja.

- Nažalost, Stolac je prepun brojnih devastiranih objekata, ali Općina po tom pitanju ne čini ništa - dodaje Šator.

Šarića kuća

Biblioteka ima skoro 10.000 naslova, a brigu o knjižnom fondu preuzela je Jasminka Balavac-Prndelj, koja je dugi niz godina živjela u Mostaru, ali je upravo ljubav prema knjigama i ova ideja njenih sugrađana vratila u rodni Stolac.

- Dvije godine sam tu i naši korisnici su podjednako svi građani Stoca. Ovdje su i biblioteka i knjižnica - kaže nam Balavac-Prndelj.

Nedaleko od ovog objekta je Šarića kuća ili nekadašnja galerija Branka Šotre. Taj objekt su stolačke vlasti dale na korištenje poznatom Gradskom orkestru Stolac.

Prisutne tenzije

Nažalost, u Stocu su i dalje prisutne nacionalne tenzije, pogotovo nakon konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća na kojoj nije izabran predsjedavajući iz reda Bošnjaka. 

Bošnjački vijećnici su u javnost iznijeli i informaciju da su im na posljednjoj sjednici, kada je usvojen budžet u iznosu nešto većem od devet miliona KM, odbijeni svi amandmani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.