PARLAMENT BIH

Ko će biti novi članovi Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe građana

Za predsjednika Nezavisnog odbora predložen Enes Obralija, za prvog zamjenika Miše Čavar

Piše: F. M.

2.2.2021

Uroš Pena, Enes Obralija i Vjekoslav Vuković. Avaz

Pred zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta BiH u srijedu će se na 16. sjednici ovog doma naći izvještaj Privremene zajedničke komisije o provedenom javnom konkursu i rang-lista prijedloga za imenovanje članova Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe građana, kao nezavisnih tijela policijske strukture u BiH. 


Devet kandidata

Kako saznajemo, za članove Nezavisnog odbora, koji broji devet članova, predložena su po tri kandidata iz reda bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda. Tako su za tri bošnjačka člana predloženi Muhamed Mujakić, Enes Obralija i Enes Bezdrob. 

Za tri hrvatska člana predloženi su Miše Čavar, Mate Miletić i Nikola Džambas, a za tri srpska člana Nezavisnog odbora Uroš Pena, Darko Kremenović i Milan Stanić.

Privremena zajednička komisija je postigla saglasnost da za predsjednika Nezavisnog odbora bude predložen Enes Obralija, za prvog zamjenika predsjednika Miše Čavar, a za drugog zamjenika predsjednika Uroš Pena.

Ukupno je, prema izvještaju Komisije, na konkursu ocjenjivan 21 kandidat iz reda bošnjačkog naroda, šest kandidata iz reda hrvatskog naroda i 15 kandidata iz reda srpskog naroda.

U Odbor za žalbe građana, koji broji sedam članova, prema rang-listi koju je utvrdila Zajednička komisija, trebali bi ući Hana Korać, Semir Šut, Vjekoslav Vuković, Tihomir Marinčić, Boris Buha, Miroslav Janjić i Merima Šenderović.


Većina za izbor

Za predsjednika Odbora za žalbe predložen je Boris Buha, za prvog zamjenika Vjekoslav Vuković, a za drugog zamjenika Semir Šut. 

Na konkursu je ukupno ocjenjivano 17 kandidata iz reda bošnjačkog naroda, tri kandidata iz reda hrvatskog naroda i devet kandidata iz reda srpskog naroda.

Članove Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe građana koje je predložila Privremena zajednička komisija trebaju potvrditi zastupnici Predstavničkog doma i Doma naroda BiH.

Imajući u vidu ko su bili članovi Privremene zajedničke komisije, očekuje se da će u oba doma biti osigurana potrebna većina za izbor novog sastava Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe građana.


U Komisiji Radmanović, Izetbegović, Čović...

Zanimljivo je da su članovi Privremene zajedničke komisije za utvrđivanje rang-liste kandidata za Nezavisni odbor i Odbor za žalbe građana bili rukovodeći funkcioneri Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta BiH.

U Komisiji su, tako, bili: Denis Zvizdić, Nebojša Radmanović i Borjana Krišto (iz Predstavničkog doma), te Dragan Čović, Nikola Špirić i Bakir Izetbegović (iz Doma naroda). Predsjedavajući Komisije je bio Nebojša Radmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.