ŠOKANTNA TVRDNJA

Zagrebački advokat za „Avaz“: Dodikova ikona je naslijeđena iz NDH?

Svi su izgledi da su nacisti ikonu prebacili u Zagreb nakon pljačke Sovjetskog Saveza, tvrdi Tatarac

Piše: Danijal Hadžović

2.2.2021

Nova teorija o porijeklu ikone. Avaz

Afera s Dodikovim poklanjanjem ikone „Svetog Nikole“ ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu za koju je Ukrajina utvrdila da je dio njihove ukradene nacionalne baštine, dobija posve novo poglavlje.

Zagrebački advokat Ozren Tatarac, u javnosti najpoznatiji po zastupanju kontroverznog novinara Domagoja Margetića, iznio je tvrdnju da trag nestanka ove ikone seže mnogo dalje u prošlost, u Drugi svjetski rat.


Mimarino naslijeđe

U razgovoru za „Avaz“ Tatarac ističe da je sudbina ikone blisko vezana za djelovanje Ante Topića Mimare, hrvatskog skupljača umjetnina kojeg danas mnogi optužuju da je zapravo vršio pljačke umjetnina iz čitave Evrope. Osim komunističkih Mimara je, tvrdi Tatarac, sarađivao i s nacističkim okupatorima.

- Dr. Wollfy Krasic, jedan od hrvatskih eksperata za poslijeratno razdoblje, odnosno političku povijest Hrvatske neposredno po završetku Drugog svjetskog rata, naveo je da je donator Mimara nakon rata bio suradnik jugoslavenske federalne tajne službe koji je za nju dovlačio umjetnine iz Evrope, odnosno skupljao umjetnine koje su nacisti opljačkali širom Evrope, od Židova i drugih, a koje su saveznici skupljali u tzv. Središnjem depou u Minhenu - navodi Tatarac.

Tatarac kaže da se među umjetninama koje je Mimara krijumčario u Zagreb, nalazila i velika kolekcija opljačkanih predmeta iz Sovjetskog Saveza tokom njemačkog napada, iako se donedavno vjerovale da su sve te umjetnine bile opljačkane nakon rata, odnosno putem Mimare od saveznika.

-Od klijenta, koji u ovom času želi ostati anoniman, saznajem da usporedbom broja umjetnina za koje se zna da se nalaze na prostoru bivše Jugoslavije i broja umjetnina koje je Mimara u ova tri navrata prokrijumčario u Jugoslaviju, postoji razlika od nekoliko tisuća, pa se pretpostavlja da je dio umjetnina bio transferiran u Zagreb kao glavni grad tadašnje NDH u zadnjoj fazi rata, jer su nacisti htjeli na taj način sačuvati umjetnine od savezničkih bombardiranja. Među tim umjetninama se nalaze i umjetnine iz bivšeg Sovjetskog saveza; tj. iz Ukrajine, Bjelorusije i Ruske federacije - kaže on.


Nacistička pljačka

Tatarac: Opljačkane umjetnine od nacista. Arhiv

Slijedeći ova saznanja, Tatarac pretpostavlja da se upravo među ovim umjetninama mogla naći i ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu.

- Budući da nikada nije sačinjen nikakav službeni popis umjetnina koje su došle od Mimare, odnosno koje su zatečene kao nacistička pljačka iz drugih evropskih zemalja na području bivše NDH, za sve umjetnine koje se nalaze na prostoru država nasljednica bivše Jugoslavije, a za koje nije dokumentirano da su se na tom području nalazile prije Drugog svjetskog rata može se sa velikim stupnjem osnovane sumnje pretpostavljati da su po porijeklu od nacističke pljačke - zaključuje Tatarac.



Nestala prije rata

Za Tatarca nema nikave sumnje da je sporna ikona Svetog Nikole pečatirana prije Drugog svjetskog rata.

- Ikona je imala voštani pečat, što ukazuje da je pečatirana prije Drugog svjetskog rata Činjenica je da ikona ima pečat Sovjetskog saveza znači da je pripadala organima te države. Kao što znamo, te države nema od 1991. godine, pa stoga da je ta ikona bila ukradena za vrijeme sukoba 2014. godine ili nakon njega, imala bi pečat ili ukrajinske države ili tamošnje pravoslavne crkve, a ne pečat koji je nakon 1991. godine bespredmetan - objašnjava Tatarac.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.