IZBORI

Građani Doboja i Srebrenice 21. februara ponovo biraju načelnike i odbornike

Prema Izbornom zakonu BiH, ponovljeni izbori treba da se održe najkasnije 14 dana od pravosnažnosti odluke CIK o poništavanju izbora

Izbori se provode na osnovu istih kandidatskih listi. Arhiv

A. Č.

2.2.2021

Građani Doboja će za gradonačelnika i za odbornike u gradskoj Skupštini ponovo moći da glasaju u nedjelju, 21. februara 2021. Izbori se provode na osnovu istih kandidatskih listi.

Predsjednik CIK BiH Željko Bakalar je rekao da su dobili obavještenja iz Grada Doboja i Opštine Srebrenica u kojima piše da je lokalna vlast osigurala svoj dio novca za nove izbore

- Mi još nemamo informacija iz Ministarstva finansija BiH, kako bismo mogli da uputimo formalni zahtjev prema Vijeću ministara BiH – rekao je Bakalar.

Isti dan 21. februara, građani Srebrenice ponovo izlaze na izbore za načelnika opšine i za Skupštinu opštine

Sjednica CIK je još u toku, a za odluke i raspisivanju ponovljenih izbora glasala su četiri prisutna člana CIK, od ukupno sedam. Dakle, većina za odluku već postoji.

Podsjećamo, 21. januara CIK je dobijela odluku da, zbog kršenja Izbornog zakona BiH, poništi izbore na većini biračkih mjesta u Doboju i Srebrenici. Sud BiH je 27. januara odbacio brojne žalbe na ovakvu odluku CIK.

Prema Izbornom zakonu BiH, ponovljeni izbori treba da se održe najkasnije 14 dana od pravosnažnosti odluke CIK o poništavanju izbora. Na izborima koji su poništeni u Srebrenici je za načelnika opštine najviše glasova osvojio aktuelni načelnik Mladen Grujičić, a u Doboju Boris Jerinić, koji je tu funkciju također obavljao i u prošlom mandatu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.