SUD BIH

Potvrđena optužnica za zločine u Donjem Vakufu

Današnjem ročištu nije prisustvovao optuženi Ilić zbog zdravstvenog stanja

Državni sud potvrdio je optužnicu protiv sedam osoba. Arhiv

A. Č.

2.2.2021

Državni sud potvrdio je optužnicu protiv sedam osoba zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa 1992. godine

Sudija za prethodni postupak Staniša Gluhajić je na današnjem ročištu za produženje, odnosno određivanje mjera zabrane, naveo da je optužnica potvrđena 25. januara ove godine. 

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, Jovan Šatara, Boško Savković, Sekula Šišić, Nenad Tanasić, Boško Bilić, Zdravko Balaban i Jordan Ilić optuženi su jer su u proljeće i ljeto 1992. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, i širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija, počinili zločine nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa.

Oni se terete da su, u svojstvu komandira, načelnika i pripadnika policije i vojske, sudjelovali u nezakonitom zatočenju u nekoliko objekata, oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenje tjelesnih i duševnih ozljeda, mučenje na izrazito ponižavajuće načine, što je rezultiralo smrću više osoba, te trajnim i teškim tjelesnim i duševnim ozljedama kod većeg broja zatočenih osoba - navodi se u ranijem saopćenju Tužilaštva BiH, piše BIRN. 

U nepoznatom pravcu odveli više osoba

Prema Tužilaštvu, oni su prisilno i u nepoznatom pravcu odveli više osoba, kojima se od tada gubi svaki trag.

- Optuženi Ilić se tereti i za silovanje i seksualno zlostavljanje jedne žrtve, nad kojom je počinjeno višestruko silovanje i zlostavljanje, prilikom čega je u jednom navratu bilo prisutno i njezino malodobno dijete - saopćeno je tada iz Tužilaštva.

Nenad Tanasić je ranije osuđen zbog ratnog zločina nad civilima počinjenog 1995. godine u Banjoj Luci.

Na današnjem ročištu Tužilaštvo je kazalo da ostaje kod navoda za određivanje mjera zabrane prema optuženima, koje nije detaljno obrazlagalo. Ranije su nekima od optuženih određene mjere zabrane.

Neke Odbrane se nisu usprotivile mjeri zabrane putovanja van BiH, dok je Odbrana Bilića istakla da on ne posjeduje putnu ispravu, niti je sklon napuštanju prebivališta, a Odbrana Balabana je navela da se, zbog zdravstvenog stanja optuženog i liječenja, “boji da on nije fizički sposoban da ispoštuje tu mjeru”.

Tražili ublažavanje mjera

Odbrane su zatražile, između ostalog, da se ublaži mjera javljanja nadležnom organu jednom sedmično, predloživši da se optuženi javljaju jednom u 15 dana ili mjesečno.

Također, Odbrane su se usprotivile zabrani međusobnog sastajanja i kontaktiranja optuženih, nakon čega je Tužilaštvo odustalo od prijedloga ove mjere.

Današnjem ročištu nije prisustvovao optuženi Ilić zbog zdravstvenog stanja.  Odluku po ovim prijedlozima Sud će donijeti u zakonskom roku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.